Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Володимир Болєщук: «Від швидкості українізації ЗМІ залежить безпека держави»

16 липня 2021 року набув чинності Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». А з 16 січня 2022 року розпочався новий етап втілення норм цього закону. Відтепер всі російськомовні видання в Україні зобов’язані дублювати матеріали українською мовою. Усі мовні версії повинні видаватись під однаковою назвою, відповідати за змістом, обсягом та способом друку.

Я вітаю кожного українця з тим, що нарешті державною мовою говоритимуть всі працівники сфери обслуговування в різних куточках нашої країни. Нарешті ми дедалі частіше чутимемо українську мову, частіше читатимемо книги та новини рідною мовою. Норми мовного закону є важливими для українців.  Адже українська мова – це генетичний код нашої нації, наша самобутність, одна з найважливіших засад ідентичності. Наше завдання – забезпечити дотримання норм цього закону та затвердити українську мову в Українській державі. Бо від швидкості українізації ЗМІ залежить безпека нашої держави. Українська мова заслуговує на те, щоб вона лунала всюди,- зауважив Володимир Болєщук, перший заступник голови Тернопільської обласної ради.

Крім того, з 16 липня 2022 року україномовну версію зобов’язані використовувати усі інтернет-видання. Законом передбачено, що до 16 липня 2024 року норми не будуть поширюватись на засоби масової інформації, які видаються кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, а також англійською та іншою офіційною мовою Євросоюзу.

У реанімації у важкому стані: священник із Тернопільщини потребує допомоги

Почаївська Лавра освоює новий бізнес: монастир став підрядником у реконструкції автозаправки у Києві