Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чи повернуться українці з Польщі?

Що може зробити держава? Хоч трохи приборкати тіньовий сектор економіки.

Перше і головне — має бути сумірний із сусідами рівень оплати праці. Поки у нас зарплата в рази менше, ніж у Польщі, нічого зробити не можна. І люди будуть їхати, тому що їх із радістю зустрічають у Польщі: там теж не вистачає робочих рук, які виїхали в Нідерланди, Великобританію чи Німеччину.
Як це може зробити держава? Хоч трохи приборкати тіньовий сектор економіки. Можна робити це стимулюванням, можна покаранням, а можна і тим і іншим. У будь-якому випадку необхідно щось робити, тому що рівень тінізації в Україні просто зашкалює. Раніше хоча б на великих підприємствах більшості платили офіційну зарплату, а тепер вже і там ніхто нічого і нікого не боїться. Це перше. Якщо це вдасться зробити, збільшаться доходи бюджету, і тоді з’явиться можливість щось зробити.
Друге, що потрібно робити — я не говорю сьогодні, але потрібно — не на 2−5%, а принаймні вдвічі підвищити мінімальну заробітну плату, адже за мінімальною тягнеться середня. І третє — важливо відремонтувати дороги.

Дороги безпосередньо впливають на можливості підвищити заробітну плату в бюджетній сфері. Якщо у нас будуть нормальні дороги, нам не потрібна буде така величезна мережа закладів охорони здоров’я. Оскільки витрати йдуть сьогодні не на зарплати, а на утримання будівель. Сьогодні закрити зайві лікарні ми не можемо, тому що пацієнта не довеземо до лікаря, або лікаря до пацієнта.
Але якщо зробити дороги, на зекономлені кошти можна реально підняти заробітні плати тим же медикам. Сьогодні пропозиція по зарплаті лікаря або медсестри в Україні в десять разів нижче, ніж у Польщі. Нам важливо досягти хоча б розміру зарплати фахівців в 75% від польського рівня, тільки тоді можливо призупинити міграцію професіоналів, але не перекрити.
Чи розуміє проблему нова влада? Поки я, як і більшість українців, суджу про нову владу за новинами. У чому можу бути впевнена, так це в тому, що нинішній президентський офіс прагне довести свою революційність і з цією метою може піти на якісь екстрені заходи. У тому числі і в тій сфері, про яку ми з вами говоримо.
Елла Лібанова, економіст, НВ

Є вже перший кандидат до Парламенту від Тернопільщини, який здав документи у ЦВК (ФОТО)

Колишнього начальника Тернопільського гарнізону призначили першим заступником начальника Генерального штабу