Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Мальовничі озера України як альтернатива морю

Літо нарешті тут і погода все частіше радує сонячними та спекотними днями. Саме зараз час проводити якомога більше часу на вулиці. До того ж, нещодавні дослідження виявили, що перебування на пляжі та в морі має значний вплив на наше емоційне самопочуття. Але що робити, коли море так далеко від Тернополя? Або ваш графік занадто напружений і вибратися на цілий тиждень не має змоги?

Як кажуть, вихід є з будь-якої ситуації. Наприклад, знаменитий еколог і справжня любителька природи та всього, що з нею пов’язано, Лів Борі, яка також може похвалитися успішною кар’єрою в покер, наприклад, заохочує всіх хапатися за будь-яку можливість і проводити якнайбільше часу на природі. На щастя, Україна має багато можливостей зробити це. Нещодавно журналіст з Тернополя відвідав одне з найунікальніших рожевих озер у світі, яке знаходиться в Херсонській області та поділився своїм досвідом з читачами galas.te.ua. Відома зірка шоу-бізнесу з Тернополя, Сергій Притула, також полюбляє проводити час на озерах, річках та водоспадах, яких в Україні можна знайти велике різноманіття.
Коли мова йде про відпочинок на водоймах, то Україна може запропонувати набагато більше, ніж Чорне та Азовське моря.
Країна пронизана озерами і річками, де відпочиваючі можуть плавати, ходити на байдарках, займатися рафтингом або просто розтягнутися на піску у літню спеку.
Серед найкращих місць відпочинку – це прекрасне озеро Синевир та солоне озеро Кунігунда в Закарпатській області, вражаючі Блакитні озера Чернігівської області та Біле озеро в Рівненській області.

Озеро Синевир

Озеро Синевир, розташоване в одноіменному природному парку в Закарпатській області, є найбільшим та найглибшим озером Українських Карпат.
Це також один з найпопулярніших туристичних напрямків у регіоні, куди десятки тисяч людей приїжджають щороку.
Згідно з місцевими переказами, озеро бере своє ім’я з історії кохання з сумним кінцем: Синевир нібито є складовою частиною імен Синь і Вир. Легенди говорять, що Синь була молодою дочкою графа, який назвав її так через красиві блакитні очі. Вир був бідним пастухом. Коли вони зустрілися, то одразу закохалися.
Але багатий батько Синь, розгніваний через перспективу подібного союзу, убив Віра, закидавши його валунами.
Коли Синь знайшла його тіло, її блакитні очі виплакали стільки сліз, що утворилося озеро, а валуни стали маленьким островом посеред озера. На березі озера збудовано 13-метровий дерев’яний пам’ятник, присвячений героям легенди.
З висоти пташиного польоту, Синевир виглядає як око, тому озеро також інколи називають Морським оком Карпат.
Плавання та риболовля в озері Синевир заборонено, але гості можуть скористатися послугами спеціальних дерев’яних плотів, якщо захочуть дослідити його зблизька. Середня глибина озера становить близько 10-12 метрів.
Поруч розташовані кафе, сувенірні магазини та канатний парк, в наявності багато варіантів проживання.

Озеро Кунігунда

Солотвино, західноукраїнське село, близьке до кордону з Румунією, славиться своїми солоними озерами, а найбільше з них – озеро Кунігунда.

Відомо, що озеро утворилося в 1902 році на місці старої соляної шахти і назване на честь дружини Ярополка, правителя Києва наприкінці X століття. Очевидно, Кунігунда любив відвідати цей прекрасний куточок України.
На берегах озера, чиї солоні води, вважається, мають благотворний вплив на здоров’я, вишикуються курорти та готелі, що забезпечують соляні ванни та грязьові обгортання разом з іншими терапевтичними процедурами.

Блакитні озера

Блакитні озера – це комплекс з чотирьох озер, розташований в прекрасних лісах Чернігівської області, недалеко від кордону з Білоруссю.
Озера дійсно сині, завдяки властивостям кварцових пісків у їхніх днищах, які забарвлюють води. Найбільше з них – 25-га Велике озеро, глибиною 20 метрів і є найпопулярнішим серед туристів. На березі озера знаходяться готельні комплекси.
Озера також варто відвідати взимку, коли можна спробувати льодову рибалку, біг на лижах, катання на ковзанах тощо.

Озеро Біле

Хоча блакитний є звичайним кольором для озера, в Україні є кілька білих озер. Одне з найвідоміших з них, розташоване у Рівненській області біля села Рудка, має білуватий відтінок з двох причин. Перша причина полягає в характерній карстовій топографії області – пористої породи вапняку, яка надає озерній воді відтінок крейди. Друга причина – це відображення на воді частих туманів, що висять над поверхнею озера.
Незважаючи на його блідий вигляд, вода прозора до 2 метрів. Середня глибина озера – близько 10 метрів. Завдяки чистій і прозорій воді в озері легко помітити рибу, бобрів та ондатр.
Озеро Біле є єдиним українським озером з водою з питною якістю, що має високий вміст гліцерину, який, як вважається, надає їй цілющі властивості.
Пляжі озера піщані і чисті, а навколишні ліси багаті ягодами та грибами. Туристи також можуть взяти напрокат катамаран, човен або водний мотоцикл.

На шляху, який веде до Зарваниці, замінили 1,1 км дорожного покриття

Корупціонер з Тернопільщини погорів на 100 євро