Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У разі зняття мораторію ціна української ріллі зросте до 8-10 тисяч євро за гектар

Рішення Європейського суду з прав людини за позовом Софії Зеленчук із міста Долина Івано-Франківської області та Віктора Цицюри із Тернополя наблизило зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського провадження.

Із політичної точки зору рішення ЄСПЛ є доволі цікавим, адже воно прямо й недвозначно визнає той простий факт, що наявна в Україні заборона на відчуження сільськогосподарських земель їхніми власниками є прямим порушенням основоположних прав людини, – вважає доктор економічних наук Андрій Мартин.
Тепер вітчизняним політикам-популістам, які так люблять «захищати» селян, зводячи їх, по суті, до своєрідної касти «людей другого сорту», котрі, очевидно, настільки дурні, що не повинні мати права розпоряджатися власним майном, буде дещо важче пояснювати, чим саме мораторій такий «корисний» для громадян України. Ну, а в нові законопроекти щодо «продовження» мораторію, якими, традиційно, ближче до кінця року щедро ряснітиме порядок денний Верховної Ради, відтепер доведеться додавати фінансово-економічне обґрунтування, що передбачатиме прорахунок кількості бюджетних коштів для потенційної компенсації збитків власників земельних ділянок, майнові права яких вже багато років поспіль порушуються законодавчими заборонами.
Водночас, практичні наслідки рішення ЄСПЛ допоки звелися, за великим рахунком, до визнання самого факту порушення прав людини та одержання двома громадянами України – Софією Зеленчук із міста Долина Івано-Франківської області та Віктором Цицюрою із Тернополя – компенсації судових видатків та витрат у розмірі 3000 євро кожному, які мають бути перераховані їхньому адвокату Михайлові Тарахкалу з Української Гельсінської спілки із прав людини. Звісно, рішення ЄСПЛ жодним чином не «скасовує» встановлений Земельним кодексом України мораторій, а лише констатує його невідповідність Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, проте вимагає, щоб Україна протягом розумного строку виправила ситуацію, збалансувавши інтереси власників землі та суспільства. В іншому разі, в наступних рішеннях присудження компенсацій стане незворотним.

На думку засновника і директора економічних програм Ukrainian Institute for the Future Анатолія Амеліна, Україну чекає таке ж стрімке зростання цін на землю, як у Польщі після зняття мораторію. Там ціна виросла до 10 тис. євро за 1 га. За словами Амеліна, підвищення вартості українських земель буде, проте не варто очікувати захмарних цін.
«Якщо діятимуть обмеження на заохочення іноземних інвесторів до володіння землею, то найвища ціна становитиме 4-4,5 тис. євро за 1 га. Якщо ж не буде обмежень, і іноземців буде допущено до української землі, то я не бачу тут «земельного буму». В такому разі не буде неймовірного інтересу інвесторів, бо у світі уже навчилися вирощувати продукцію без землі, тож ціна може піднятися до 8-10 тис. євро за гектар», – розповідає він.

Скандал у Збаражі: одинадцятикласники танцювали випускний вальс під російськомовну попсу (ВІДЕО)

У тернопільській школі дітей будуть навчати секретам театрального мистецтва