Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Ціни на продукти остаточно відправлять у “вільне плавання”

Віталій Луй

Державний контроль за цінами хочуть скасувати взагалі, адже тримісячний експеримент, запроваджений торік виявився цілком успішним.

Віталій Луй

– Наскільки мені відомо експеримент визнали успішним, хоча його проводили у дещо невдалий період, бо восени завжди дорожчають продукти першої необхідності – хліб та молоко, – каже начальник Департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Віталій Луй. – Експеримент швидше за все продовжать і державне регулювання цін буде скасовано взагалі, залишать контроль хіба що у деяких випадках.

Загалом, за словами Віталія Луя, державне регулювання цін визнали неефективним інструментом, тому, власне, держава від нього відмовилася.

Під час «вільного плавання» цін виробники були соціально відповідальними, адже перебувають у конкурентному середовищі, а тому не можуть значно завищувати ціни на продукцію, інакше втратять відсоток ринку і це перш за все вдарить по економіці їхніх підприємств.

– У певних галузях є зговір товаровиробників, але кричущих фактів порушення вичавлено не було, – додає Віталій Луй.

Нагадаємо, українці жили з неконтрольованими цінами з 1 жовтня 2016 року. Саме тоді запровадили тимчасове скасування державного регулювання вартості соціальних продуктів. Тривав експеримент до кінця 2016 року. Загалом неконтрольованими стали ціни на так звані соціальні продукти. Це – пшеничне борошно вищого сорту, хліб та вироби з пшеничного та житнього борошна, макарони, крупи, яловичина та свинина з кістками, м’ясо птиці, ковбаса варена, молоко, масло вершкове, олія соняшникова, сир, яйця, цукор та овочі.

Аварія у Тернополі: «Ланос» не розминувся з «Опелем» (ФОТО)

Безвісти зникла молода тернополянка. Допоможіть знайти (ФОТО)