У Тернополі на ринку через африканську чуму поменшало м’яса свинини

У селі Залужжя Збаразького району виявили африканську чуму свиней. Загинули вже декілька тварин. На трьохкілометровій зоні від місця спалаху оголосили карантин. 

Тривають дії для запобігання поширення вірусу. Проте, разом з тим, фахівці застерігають тернополян і просять не купувати м’ясо на стихійних ринках і взагалі бути обачнішими, купуючи свинину.

Так, зокрема, на тернопільському центральному ринку посилили контроль за якістю м’яса свинини в зв’язку зі спалахом небезпечного вірусу. За словами фахівців місцевої лабораторії, наразі причин для паніки немає, але, щоб убезпечитись від подальшого поширення захворювання, на ринку зменшили кількість свинини, яку можна придбати. Дозволили реалізовувати свинину з інших областей, де немає карантину.

Незважаючи на те, що на ринку зменшилася кількість м’яса, ціни залишилися незмінними.

Як пояснюють у лабораторії, вірус африканської чуми для людини не становить небезпеки, адже вражає лише свиней. Однак від вживання м’яса свинини на якийсь час краще утриматися або ж відмовитися взагалі.

Радять, що краще в жодному випадку не купувати м’ясо на стихійних ринках, але якщо вже це станеться, то м’ясо потрібно добре проварити. При покупці свинини рекомендують також звертати увагу на колір продукту. У тварини, зараженої африканською чумою, воно буде темного кольору і знекровленим через високу температуру, яку викликає вірус. На ринках та у точках спеціального продажу слід перевіряти звідки воно й вимагати ветеринарну довідку. На документі обов’язково має бути штамп та підпис ветлабораторій.

І хоча фахівці запевняють, що причин для паніки нема й що небезпечний вірус не становить загрози для життя і здоров’я людей, але люди можуть бути переносниками вірусу, а тому є загроза зараження більшої кількості тварин.

Тому слід пам’ятати, що вірус стійкий до висушування та гниття, при температурі 600 градусів Цельсія інактивується протягом 10 хвилин, але тривало зберігається в замороженому та сирому м’ясі – до 300 днів, у в’ялених м’ясопродуктах  – до 140 днів, у заморожених свинних тушах – до кількох років.

Галина ТИХА

-

This website uses cookies.