Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Активістам “Правого сектора”, які розлили кров у суді, загрожує до 4 років тюрми

12 січня після проведення акції прямої дії у Зборівському районному суді проти тернопільських активістів «Правого сектора» порушили кримінальне провадження.

Нагадаємо, того ж дня під час судового засідання активісти провели акцію з метою того, щоб до відповідальності нарешті притягли замовників показового вбивства Віталія Ващенка, яке сталося в травні 2016 року.

Активісти забігли на кілька хвилин до судової зали й пролили на підлозі кров, не завдавши жодним чином, ані комусь із присутніх тілесних ушкоджень, а на судовому процесі перебували всі його учасники, в тому числі й виконавці, організатор і посередник страшного вбивства Віталія Ващенка, ані пошкодивши майна суду. Це скоріше була акція непокори проти свавілля, що відбувається у наших правоохоронній та судовій системах.

Однак, уже дорогою до Тернополя активістів «Правого сектора» зупинили поліцейські й супроводили їх до обласного центру, де, власне, й затримали. 13 осіб доправили до міського відділу поліції для проведення допиту й встановлення їх причетності до скоєння хуліганства у залі суду. Незважаючи на те, що під час акції ніхто не постраждав, проти активістів усе ж порушили кримінальне провадження за ч.2 ст. 296 ККУ – хуліганство, вчинене групою осіб.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на термін до п’яти років або позбавлення волі на термін до чотирьох років.

Утім, як самі активісти, так і їх керівництво не вважають, що вони вчиняли будь-які кримінальні дії, а тому будуть відствоювати свою чітку позицію.

– Максимум, що може бути у такій ситуації – це адміністративна відповідальність, – каже керівник НВР «Правий сектор Тернопільщини» Назар Сарабун. – Гадаю, що до серйозної відповідальності не дійде, але якщо проти нас захочуть провести інформаційну війну чи нібито війну по-закону, то ми також даватимемо гідну відсіч. Адже якщо захочуть засудити хлопців за те, чого ті не вчиняли, то це викличе великий суспільний резонанс. Слідчі дії щойно розпочалися і, думаю, їх будуть затягувати, будуть намагатися нас демотивувати, хоча це зовсім не просто. Наші активісти налаштовані доволі впевнено й рішуче, а тим паче, що є підтримка від інших організацій.

Вчора після допиту всіх затриманих відпустили. Але активісти переконані, що не лише з їхнього боку були порушення, не менше їх було й від поліції. Зокрема, яскравий момент, коли конвоїри під час акції протесту витягли зброю й направили її на людей, які перебували в залі суду, що чітко видно на зроблених фото.

Галина ТИХА

Тернополянам пояснили, як тепер здійснювати покупки вартістю понад 50 тисяч гривень

Бойовики і росіяни катували тернопільських бійців в полоні – СБУ