Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Теребовлі відбувся похорон зв’язкового УПА

10 травня у м. Теребовля відбувся похорон зв’язкового УПА, політв’язня, члена Української Гельсінської спілки, та просто великого патріота та борця за незалежність України, Конона Василя Григоровича.

Народився Василь Конон 1 січня 1933 року на Волині в с. Деречин, якого вже немає на карті, яке було знищене в ході бойових дій другої світової війни, у сім’ї націоналістів.

Його батько та брати були в УПА, а сам Василь, ще хлопчиськом допомагав повстанцям, будучи зв’язковим, а також він разом з іншими однолітками допомагали борцям за волю України у розповсюдженні листівок, несли передачі в ліс та на конспіративні квартири, постачали харчі, одяг та взуття, навіть зброю та боєприпаси до неї. За що його у 16 річному віці і відправили на 25 років таборів, з яких він відбув 19 та був достроково звільнений.

У таборі він познайомився з своєю майбутньою дружиною Магдалиною, яка приїжджала провідати свого брата, Василевого друга, і після звільнення в 1971 році він приїхав до неї в Теребовлю, де і залишився проживати. За два роки у них народився син Тарас, який зараз продовжує справу батька та є керівником місцевого осередку НВР «Правий сектор».

Попри переслідування та часті виклики в КДБ, він не припиняв боротьбу за Українську державу, і в 1988 році став членом Української Гельсінської спілки, де продовжував свою боротьбу.

Василь Конон є непересічною людиною не лише для Теребовлі, але і для всієї нашої України, адже він один із тих, хто камінь за каменем будував омріяну Україну, якою марив все своє життя. Справу якого ми продовжуємо. Вічна йому пам’ять…

Джерело: terebovlya.org.ua

Тернопільську “Ниву” очолив колишній футболіст “Дніпра”

Степан Барна привітав зі святом матерів у перинатальному центрі «Мати і дитина»