Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Хто зовні роздирає тернопільську “Свободу”?

Події 24 квітня під стінами Тернопільської міської ради продовжують перебувати в центрі уваги місцевих ЗМІ. 

Чимало дискусій виникає щодо того чому фракції «Блоку Петра Порошенка» та «Самопомочі» фактично стали на бік трьох депутатів зі “Свободи”, яких партія виключила зі своїх рядів. Що це: втручання у внутрішньопартійний конфлікт чи просте співпадіння інтересів?

Нагадаємо, трьох депутатів міської ради Тернополя Івана Сороколіта, Ігоря Турського та Романа Навроцького виключили з ВО «Свобода» за порушення партійних принципів. 24 квітня активісти зі«Свободи» під стінами міської ради публічно вимагали від них добровільно скласти депутатські мандати. Мовляв, виключені не мають морального права повертатися до сесійного зали… Цікаво, що поруч з трьома “люстрованими” опинилися депутати з двох фракцій.

Позиція «Самопомочі» та «БПП»

Депутати від партій «Самопоміч» та «Блоку Петра Порошенка» заявляють, що вони  намагалися потрапити на сесію, однак активісти «Свободи» не пустили їх на засідання. Однак, як видно на відеозаписах, активісти вільно пропускали на сесію всіх депутатів, окрім екс-членів “Свободи” Навроцького, Турського та Сороколіта. Депутати з інших депутатських фракцій вільно пройшли у приміщення міської ради і чекали у сесійній залі. Складається враження,  що депутати з двох фракцій намагалися допомогти потрапити у приміщення міськради колишнім свободівцям. Не виключено, що саме таке втручання у внутрішньопартійний конфлікт «Свободи» стало причиною, чому міський голова Тернополя зупинив роботу сесії та не допустив загострення ситуації.

Справжні мотиви “захисників”?

У кожного вони різні. У партій Садового і Тягнибока давні протиріччя та боротьба за фактично один електорат в Західній Україні. В умовах “сміттєвої” війни у Львові та домінування “Свободи” у Тернополі будь-яке послаблення опонентів можна записати собі в актив.

Одним з  потерпілих у сутичці став голова міських порошенківців Володимир Місько, який отримав «пораненння» від кидка яйцем. Згодом він звернувся за допомогою медиків та написав заяву у поліцію. Але для чого «порошенківцям» захищати своїх ідеологічних супротивників?

По-перше, виникає питання чи були Іван Сороколіт, Ігор Турський та Роман Навроцький ідеологічними опонентами партії влади. Місцеві лідери “Свободи” підозрюють, що впродовж останнього часу вони діяли і голосували в унісон з інтересами партії влади. У рядових свободівців виникає багато питань і щодо відсутності голосів за виділення земельної ділянки церкві УГКЦ, і щодо проведення відкритих земельних аукціонів, і щодо “підігравання” обласній владі в питанні виділення земельних ділянок ветеранам АТО в обхід міської ради та багато іншого.

У “Свободі” підозрюють, що вони  діяли як «тушки», тобто працювали в інтересах інших партій.

По-друге, незалежно від назви та історичного контексту методи, які використовує партія влади залишаються незмінними.  Ще не стерлася в пам’яті історія, коли місцеві ставленники Януковича у 2013 році намагалися блокувати діяльність обласної виборчої комісії, щоб не дати вступити в повноваження депутатам зі “Свободи”. Цікаво, що й зараз більшість у складі міської  ТВК лояльна до теперішньої партії влади. В місцевих виданнях припускають,  якщо владі  вдасться зберегти у міській раді цих депутатів – це стане прикладом для інших депутатів (і не лише свободівських), які у майбутньому погодяться співпрацювати з владою. Це посил всім іншим – партія влади може захистити Ваш дорогоцінний мандат, якщо ви зрадите свої партії. Цілком ймовірно, що у такий спосіб «порошенківці» намагаються штучно збільшити кількість та вплив своєї фракції у міській раді Тернополя.

По-третє, на цій сесії мало виноситись питання звернення ВО Свобода до Президента та Парламенту щодо заборони продажу сільськогосподарських земель та підтримки ініціативи “Батьківщини” щодо проведення загальнонаціонального референдуму…

Таким чином, конструктивна  робота міської ради Тернополя знову заблокована і невідомо коли депутати зберуться на сесію.

 

 

Заступник обласного прокурора задекларував чотири автомобілі та півмільйона

На Тернопільщині тепер зможуть самостійно встановлювати тарифи на комунальні послуги