Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині фермер засіяв 100 га лікарськими рослинами

Фацелія рясно цвіте на полях Збаражчини. Фермер Ярослав Твардовський із Зарубинець засіяв цією лікарською рослиною 60 гектарів. Фацелія – ідеальне зелене добриво, прекрасна кормова і медоносна культура.

лікарські-рослиниСвоїми блакитними квітками вона приваблює бджіл, забезпечуючи 250-300кг меду з гектара, а в особливо сприятливих умовах – до 1 тонни. Для порівняння: гречка дає з гектара 50-70 кг, гірчиця біла – 100 кг меду, пише “Народне слово“.

Пан Ярослав − керівник унікального фермерського господарства «Твардовський», яке єдине у Збаразькому районі займається вирощуванням лікарських рослин. Господарство існує десять років і має в обробітку 131 гектар землі, з яких 100 гектарів займають лікарські рослини. Крім фацелії, фермер вже шість років вирощує розторопшу, цьогоріч вона займає 40 гектарів, решта − зернові культури.

Ярослав Твардовський вважає, що вирощувати лікарські рослини вигідно, оскільки затрат менше, ніж при вирощуванні збіжжя. Фермер зізнається, що якби йому не потрібно було виплачувати пайовикам орендну плату, він засіяв би лікарськими рослинами усі наявні у нього площі. Не переймається чоловік і збутом рослин, зібрані та висушені трави у нього забирає фірма аж із Житомирщини, яка реалізує українську сировину зокрема у Європі.

Пан Ярослав − не публічна людина, як і більшість фермерів, не любить фотографуватися і бути у центрі уваги. Він скромний та неговіркий, як справжній господар, але з гордістю показує новий комбайн, який в три рази продуктивніший за «Ниву», а ще нову сушарку та сівалку.

Через ями на дорогах нардеп був змушений роздягнутися до трусів (ФОТО)

11 тернопільських родин учасників АТО отримають нові квартири