Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Ялинкові прикраси з Теребовлянської фабрики, яка не працює вже 15 років

У музеї-майстерні в Теребовлі напередодні зимових свят відкрили виставку новорічної тематики. Цього року експозицію вирішили дещо урізноманітнити. Її особливістю стали ялинкові прикраси, виготовлені на різних фабриках та заводах України десятки років тому. Більшість з них — на Теребовлянській фабриці, що не працює вже близько 15 років. Також на виставці є багато різдвяних листівок українських художників.

“На минулорічній виставці ми приділяли більшу увагу різдвяним листівкам, а цьогоріч вирішили відшукати та показати саме вироби нашої фабрики”, — розповів інтернет-виданню «Терен» директор музею-майстерні Ярослав Ярошевський.
Для того, аби відшукати набори іграшок, що виготовляли на фабриці, директор музею моніторив різноманітні сайти, де б могли продавати ці вироби. Станом на сьогодні вдалось відшукати вже понад 20 наборів таких прикрас ще з етикетками.

“Дуже часто до нас приїжджали люди і запитували, які у нас були фабрики. І коли ми розповідали їм про фабрику ялинкових прикрас, у нас не було багато виробів, щоб продемонструвати. Тож тоді я почав шукати наші іграшки по різних сайтах для колекціонерів. Деякі з цих прикрас виготовляли на фабриці у Теребовлі, деякі — на інших фабриках. Є й такі, які робили на різних заводах в радянському союзі , — розповідає Ярослав Ярошевський.
Серед знайдених наборів є й такі, що були виготовлені в кінці 60-х років не лише Теребовлянською фабрикою, але й іншими по усій Україні. Приміром, це спеціальні набори для маленької ялинки висотою 30-40 см. Це доволі цікаві набори, бо там іграшки всі маленькі. Вони є як скляні, так і пластикові”.

Крім ялинкових прикрас, фабрика у Теребовлі ще виготовляла фігурки, які ставили під ялинку. Це, як ще було за радянського союзу, Снігурки та Діди Морози. Їх також вдалося знайти та представити на виставці у музеї.

“Ми знайшли їх досить багато, вони відрізняються шубками та розмірами. Найбільші снігурка та дід мороз, які робила наша фабрика, мають висоту 65 та 70 сантиметрів. До нас вони повернулися з Харківщини”, – каже директор музею-майстерні.

До слова, Теребовлянська фабрика ялинкових прикрас була відкрита в 1965 році. Також при цій фабриці діяв власний музей, однак зараз від нього нічого не залишилося. А сама фабрика знаходиться в занедбаному стані. Своє функціонування вона припинила у 2010 році.

Виставка ялинкових прикрас у музеї-майстерні діятиме до Нового року. Приходити можуть усі охочі, вхід можливий за будь-який благодійний внесок.

Адреса: м. Теребовля, вул. Шевченка, 26 е.

Переселенка з Донеччини проводить творчі зустрічі у Бережанах

Як пошити новорічний чобіток своїми руками