Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі лікарі врятували двох людей, пересадивши їм нирки від посмертного донора

У Тернопільській обласній клінічній лікарні успішно виконано пересадку двох нирок від одного донора.

Відділення кардіохірургії і трансплантології продовжує активно розвивати напрямок операцій з трансплантації органів. Протягом минулого місяця в цьому відділенні було здійснено дві операції з пересадки нирок чоловіку та жінці від одного донора, повідомили на сторінці медичного закладу у соціальній мережі Facebook.

Донором стала жінка, у якої виникла пухлина головного мозку, що призвела до серйозного крововиливу. Внаслідок цього лікарі Теребовлянської міської лікарні констатували смерть головного мозку.

“Ми щиро вдячні родині цієї жінки, яка висловила згоду на вилучення органів для проведення операцій з трансплантації. Завдяки цьому вдалося врятувати життя двом молодим пацієнтам. Обидва пацієнти мали хронічні захворювання нирок та перебували на гемодіалізі. Це означає, що їх власні нирки практично втратили свою функцію, і їхню роботу виконував апарат “штучної нирки” тричі на тиждень”, – розповів лікар-трансплантолог Олександр Кіт.

Лікар зауважив, що хронічна хвороба нирок є повільно прогресуючим захворюванням. Обидва пацієнти довгий час отримували лікування в нефрологічному відділенні, а потім перейшли на програмний гемодіаліз у Тернопільській обласній клінічній лікарні. За рекомендацією нефролога та лікаря-трансплантолога вони стали учасниками списку очікування на трансплантацію органів. Пересадка нирок була єдиною можливістю покращити їхню якість життя, зауважила трансплант-координаторка закладу Ірина Довга.

Обидва пацієнти вже виписані з лікарні і наразі перебувають під спостереженням свого лікаря-трансплантолога відділення кардіохірургії та трансплантології Тернопільської обласної клінічної лікарні.

Романтичне освідчення: у Тернополі на стадіоні футболіст перед матчем зробив пропозицію коханій

У Тернополі у водія стався напад епілепсії посеред дороги (ВІДЕО)