Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як кущі малини підготувати до зими: корисні поради

Малина

Хоча малина зазвичай добре переносить морози, перед настанням холодів потрібно створити умови для успішної зимівлі.

Якщо зробити все правильно, малина буде рясно плодоносити у наступному сезоні. Про те, як правильно сформувати і підв’язати кущі, пише Gazeta.ua.

Якщо за малиною не доглядати, її посадки можуть перетворитися на непрохідні хащі. Тому потрібно залишати 4-6 добре розвинених пагонів, а решту слід вирізати. Вибирають пагони з таким розрахунком, щоб вони рівномірно займали всю площу навколо куща. Стебла не повинні бути пошкоджені хворобами чи шкідниками.

Зайву поросль і старі гілки потрібно видалити під корінь. Потім кущі слід підв’язати. Для цього є багато конструкцій шпалер. Кожен городник може знайти найзручніший для себе варіант. Найпоширенішим вважають коловий спосіб: стебла підв’язують до кілка, який вкопаний у центр куща.

Якщо зима прогнозується дуже холодною, стебла краще акуратно пригнути до землі й притиснути їх, наприклад, дошками. Тоді під сніговим покривом кущі легко перенесуть навіть сильні морози.

Якщо малина посаджена рядами, потрібно натягнути уздовж неї міцну мотузку на висоті 20-25 см і прив’язати до неї кущі капроновими нитками або клаптиками синтетичної тканини.

Усе це важливо зробити до настання стійких морозів. Інакше пагони стануть ламкими, тоді безпечно пригнути їх до землі буде неможливо.

Які фрази говорять люди, що відчувають себе нещасними

Чорні хмари над Чортковом: назавжди додому повернувся батько чотирьох дітей, Герой Василь Лящук