Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Дуже шкода: помер колишній міський голова Копичинців (ФОТО)

На 92-ому році життя пішов у засвіти знаний письменник, громадський діяч, педагог, поет, краєзнавець Богдан Михайлович Савка.

Про це повідомили на сторінці Копичинецької міської ради.

Богдан Михайлович народився у м. Копичинці 1 квітня 1931 року, вчителював у школах колишнього Гусятинського району. На початку становлення Незалежності України був міським головою м. Копичинці.

— За його натхненної праці у Копичинцях створено Меморіал Борцям за волю України, видано десятки книг та публікацій про – боротьбу ОУН-УПА на Тернопіллі, історію Копичинецького краю, боротьбу краян на Майдані, та участь в АТО, — повідомили у Копичинецькій міській раді. — Висловлюємо щирі співчуття дітям, онукам, праонукам, всім родичам на друзям.

Прощальна панахида відбудеться 5 лютого о 18.30 за адресою: Паркова, 9 у м. Копичинці

Похорон відбудеться 06 лютого (час повідомимо додатково)

— Дуже шкода! Його книги про історію Копичинець —  неоціненний скарб для нащадків. Хай з Богом спочиває! — написав Ростислав Новоженець.

Довідка

Богдан Михайлович Савка — український письменник, громадський діяч, педагог, краєзнавець.

Народився 1 квітня 1931 року в сім’ї селянина. 1948 року закінчив Копичинецьку СШ № 1. Відмінник народної освіти УРСР, СРСР. Навчався у Кременецькому учительському інституті (1950—1951 рр., нині ТНПУ), 1961 року закінчив Чернівецький університет (нині національний університет імені Юрія Федьковича). Після цього працював на посаді учителя та директора у школах Гусятинського району.

За фахом — педагог-історик, був методистом райметодкабінету відділу освіти, міським головою. Засновник товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка в районі. Понад 10 років — незмінний голова Гусятинського районного та Копичинецького товариства «Просвіта». За його натхненної праці у Копичинцях створено меморіал полеглим за національну ідею. Автор багатьох публікацій про боротьбу ОУН-УПА на Тернопіллі.

Книжка є першою спробою відтворити славні героїчні сторінки титанічної праці і боротьби учасників підпілля ОУН-УПА та їх симпатиків на терені колишнього Копичинецького повіту за відродження Української держави. Дослідженням охоплено події з початку 20-х і до 50-х років XX ст.

Книги

  • «Забути не маємо права» (1997)
  • «Копичинці. Мандрівка через століття» (2001),
  • «А смерть їх безсмертям зустріла» (2003, доповнене 2003)
  • «Гаряча була то хода» (2006)
  • «І могили говорять…» (2007)
  • «А нас й Сибір не доконав» (2007, доповнене 2009)
  • «Останні на полі слави» (2009)
  • «Шляхами пісенних звитяг» (2011)

«Я бачив, як на Київ падають бомби»: Блаженніший Святослав – про ранок 24 лютого

Спеціалісти закликають не нехтувати психологічною підтримкою дітей