Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як вберегтися під час атаки дронів-камікадзе: алгоритм дій (ВІДЕО)

Іранські дрони-камікадзе Shahed-136, якими країна-агресор б’є по українських населених пунктах, несуть близько 40 кг вибухівки. Під час вибуху вони викликають сильну вибухову хвилю та велику кількість дрібних уламків.

Центр стратегічних комунікацій пояснив, як відрізнити дрони-камікадзе та що робити на випадок обстрілу.

Як розпізнати дрон “Шахід”

У Центрі кажуть, що ці дрони дуже гучні. Коли наближаються, у повітрі добре чутно звук, схожий на роботу двигуна мопеда чи бензопили. Тобто почути його наближення можна з далеку, що автоматично збільшує час на убезпечення себе.

Що робити в разі обстрілу дронами

Перш за все, якщо десь поруч ви чуєте звук – оцініть становище навколо й тримайтеся осторонь від адміністративних будівель, стратегічних та військових об’єктів. Найчастіше саме вони стають цілями ворога.

Якщо поруч із вами є укриття, спустіться та перечекайте атаку там. Якщо обстріл застав вас зненацька, ляжте на землю та закрийте голову руками або сумкою. Для більшої захищеності, постарайтеся заховати в заглибленні, ямі або за стіною чи бордюром.

Якщо укриття далеко, дотримуйтесь правила “двох стін”, які мають відділяти вас від небезпеки.

Що таке “Шахід”

Shahed 136 – це іранський дрон-камікадзе, який має дальність польоту до 2500 кілометрів та бойову частину масою від 40-50 кілограм.

Летить такий безпілотник на висоті від 60 до 4000 метрів зі швидкістю 180 кілометрів на годину. Політ ударного дрона можливо почути за кілометри.

Знищити безпілотник можна будь-яким засобом протиповітряної оборони, а виявити – за допомогою радару.

Починаючи з серпня 2022 року Іран поставив невідому кількість апаратів російським окупантам. Атаки БПЛА Shahed 136 були зафіксовані в Куп’янську, Одесі, Миколаєві, Харкові та інших містах України.

З 7 жовтня в громадському транспорті заборонено вмикати музику

Захищав Україну на Херсонщині: загинув Герой з Тернополя (ФОТО)