Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Справа волонтерів Козаків: розслідування завершено?

Що буде із арештованим майном, яке вилучили під час обшуку в волонтерів Андрія та Івана Козаків із Тернопільщини? Це питання стало прецедентом у воєнний час. Слідство підозрює братів у розтраті частини пожертв на власні потреби. Розслідування справи нещодавно завершено, але матеріали ще не передані до суду. Підозру оголосили також дружині Андрія Тетяні.

Арештоване майно — вісім автомобілів, майже 5 млн. гривень на банківських рахунках і 2 млн. готівки. Значна частина арештованого — це пожертви тисяч людей, які довіряли волонтерам, а також власне майно підозрюваних і майно їхніх рідних. Які докази вини братів має слідство, для громадськості стане відомо під час слухання справи в суді, наразі це ще є таємницею досудового розслідування, – пише “НОВА…”.

Чи можна віддати на потреби армії речові докази?
У суді цю резонансу справу, вочевидь, розглядатимуть довго, адже Андрій та Іван Козаки вже заявляють, що наполягатимуть на ретельному вивченні матеріалів, допиті благодійників, військових, і навіть посадовців, яким вони надавали допомогу. На передову брати відправили від початку масштабного вторгнення 21 автомобіль та багато військової амуніції. Стверджують, що й арештоване готували до відправки, але їм не дали це зробити.

Після арешту майна волонтерів постало питання його подальшої долі. Російсько-українська війна триває, у наших військових на передовій і далі чималі потреби, тож просто так тримати арештовані автівки на штрафмайданчику — недоречно. Але з іншого боку — це важливі речові докази у справі, які за законодавством мають зберігатися до вироку, лише тоді суд може вирішити, як ними розпорядитися.
Ще до завершення розслідування кримінальної справи, питання щодо вилученого майна у волонтерів Козаків розглянула Рада оборони Тернопільської області. 16 травня голова Ради оборони Володимир Труш підписав рішення про погодження одній із військових частин дозволу на примусове відчуження восьми автомобілів, які є речовими доказами у справі. Цим рішенням Рада оборони області зобов’язала слідство передати автівки на фронт.
Однак, як виявляється, цих вісім автомобілів досі під арештом, як і кошти та інше майно, яке було вилучено у братів Козаків. Лише 7 липня Тернопільський міськрайонний суд розглянув клопотання прокурора про зняття арешту з вилученого майна, але суд не задовольнив таке клопотання. Наразі маємо юридичну колізію: мають чи не мають право відчужувати арештоване майно (речові докази) волонтерів і передавати на фронт?

— Сторона обвинувачення подала до суду клопотання про скасування арешту на майно, яке було вилучено під час слідчих дій у кримінальному провадженні, оскільки до нас надійшли накази військових про примусове його відчуження, адже ці речі потрібні нині ЗСУ для захисту України, — зазначив прокурор Тернопільської обласної прокуратури Віктор Житовецький. — У воєнний час військове командування разом із військовими адміністраціями вправі приймати рішення про відчуження майна для забезпечення ЗСУ, якщо є така потреба. Вважаємо, що це не суперечить кримінальному законодавству. В разі визнання особи невинуватою, у подальшому буде компенсовано відчужене майно за кошти з державного бюджету. У даному випадку вилучене майно придбане за благодійні пожертви, які громадяни перераховували на потреби ЗСУ, тому мають бути передані за призначенням — на будь-яку бригаду.

Волонтери брали участь у засіданні через відеоконференцію.

 

 

На Бучаччині водій скутера за п’яну аварію отримав 17000 гривень штрафу

Відходьте, хлопці, я прикрию − останні слова «термінатора» з Бучі (ФОТО)