Суттєве подорожчання продовольчих товарів спостерігається у Херсонській області, де коефіцієнт зростання цін становить 29, 6%, а також у Черкаській, Миколаївській, Сумській та Тернопільській – на 13,1 – 10,3%. Про це пише agronews.ua.
У цілому по Україні ціни на хліб, борошно, м’ясо, молочні продукти, молоко та овочі зросли на 5,6-34,5% в залежності від продукту.
Найбільш значні зміни відбулися у таких категоріях товарів:
- пшеничне борошно (17%)
- гречана крупа (27%)
- просо (35%).
Експерти пояснюють причини подорожчання.
«У січні-лютому, наприклад, зміна цін на ці товари склала до 5%. Зростання цін на свинину (10%), молоко (9%), вершкове масло (12%), цукор (7%) і рослинне масло (13%) з початком війни є досить помітним. Наприклад, у порівнянні з довоєнним періодом, зростання цін на цю продукцію не перевищувало 4%, — йдеться у огляді. — Основними причинами підвищення цін стали зростаючі світові ціни на продовольство і енергоносії, викликані, серед іншого, масштабними інфраструктурними руйнуваннями, збільшенням витрат на логістику, збоями в операційній діяльності та поставках в Україні».