Великодній кошик’2021: які продукти подорожчали найбільше?

За розрахунками Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» вартість цьогорічного великоднього кошика буде на 25,8% вищою від торішньої і становитиме близько 780 грн.

“За середніми цінами по Україні станом на березень великодній кошик складе близько 780 грн. Цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 160 грн – тобто на 25,8% – дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір продуктів коштував 620 грн”, – стверджують науковці.

Вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе близько 120 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.

“Зростання вартості паски зумовлене кількома чинниками. З одного боку, це подорожчання яєць, цукру, борошна і вершкового масла, з іншого – зростання цін на зернові культури та тваринницьку продукцію через зменшення світового врожаю зернових, збільшення вартості енергоресурсів, а також сплеск цін на продукти харчування через запровадження карантину у зв’язку з епідемією коронавірусу COVID‑19”, – пояснили експерти.

Неочікувано дорогою складовою святкового кошика 2021 року, зауважили науковці, стали яйця – приблизно 38 грн за десяток, що на 90% більше, ніж у березні минулого року.

Традиційно дорогими будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 130 грн (230-305 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) – 135 грн з розрахунку 230-280 грн за 1 кг. Порівняно з 2020 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 22,7%, а домашньої ковбаси – на 10,2%.

Сало (0,5 кг) обійдеться в 50 грн з розрахунку 90-132 грн за 1 кг.

Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 120 грн (200-268 грн за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) – 114 грн (180-230 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 58 грн (100-120 грн за 1 кг).

Ціна хрону (250 г) – 14 грн, тобто лишилася на рівні минулого року – 10-15 грн і залежить від виробника і смакових складових.

“Певна частина українців понесли відчутні фінансові втрати в умовах карантинних заходів і змушені економити, в тому числі на підготовці до Великодня. Передусім, це можливо за рахунок найбільш дорогої частини великоднього кошика – домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру. Також суттєво можна заощадити на зменшенні кількості продукту у кошику. Водночас загальна вартість великоднього кошика складає 6-7% середньомісячної заробітної плати пересічного українця та 20‑22% середньої пенсії, тобто є доступною для переважної більшості наших співгромадян”, – підсумували у відомстві.

Розрахунок вартості великоднього кошику у 2021 році зроблений Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки» на основі даних Державної служби статистики України, моніторингу роздрібних цін на міських ринках та у супермаркетах в середньому по регіонах станом на 1 квітня 2021 року.

Бойко Роман

This website uses cookies.