Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Об’єднатися з багатим містом, яке має потенціал для розвитку, або створити «союз бідних сіл», який після 2020 року спіткає повний фінансовий колапс?

Завершується процес формування Тернопільської Об’єднаної територіальної громади. Села, які оточують Тернопіль, все більше схиляються до об’єднання з обласним центром. Головна причина – людям вигідно бути в одній громаді з Тернополем. І цю реальну вигоду не може «перекричати» популізм.

Нещодавно на сесії міської ради міський голова Тернополя Сергій Надал перелічив конкретні вигоди для мешканців сіл, якщо їх сільські громади долучаться до Тернопільської ОТГ. Ці вигоди вже стали переконливим аргументом для багатьох політиків. Однак у процесі спілкування з мешканцями сіл, вдалося дізнатися й інші, «народні» переваги, які отримають села після об’єднання з Тернополем.

Справді швидка «швидка допомога»

Після так званої реформи системи швидкої допомоги, багато людей з сільської місцевості фактично позбавлені права на справді якісну «швидку допомогу». Після того, як «нарізали» нові медичні округа, «швидка» у села їде годинами, а подекуди й взагалі не їде. Простий приклад, який розповіли мешканці села Курівці Зборівського району:

Зборів належить до Кременецького медичного округу. Питання, скільки буде їхати «швидка» у села Зборівського району – риторичне. Таку ситуацію вже відкрито називають «медичним геноцидом».

Тому об’єднання з Тернополем для багатьох сіл – це, не менше не більше, а порятунок життя людей. Села будуть забезпечені справді швидкою невідкладною допомогою.

Недопущення фінансового колапсу

Додаткове бюджетне фінансування на об’єднані територіальні громади буде припинене у 2020 році. Тобто після 2020 року всі ОТГ, у тому числі й дрібні, будуть переведені на самофінансування. Це поставить їх на межу виживання. Адже громади з обмеженими ресурсами не зможуть фінансувати медичні, освітні, транспортні та інші потреби своїх людей.

Тому села отримали реальну альтернативу: або об’єднатися з багатим містом, яке має потенціал для розвитку, або створити союз бідних сіл, який після 2020 року чекає повний фінансовий колапс. Зрозуміло, що розумні громади обирають перший варіант.

Недопущення транспортної ізоляції

Окрім тих переваг, які мешканці сіл отримують разом з «Картою тернополянина», об’єднання з Тернополем дасть змогу уникнути транспортної ізоляції. Об’єднається село з Тернополем чи не об’єднається, місцеві мешканці будуть й надалі часто їздити в обласний центр. У багатьох там – робота, бізнес, навчання, банально – треба продати домашню городину тощо.

Входження до Тернопільської ОТГ дасть змогу забезпечити нормальне транспортне сполучення з Тернополем зі збереженням тернопільських цін на проїзд і збереженням усіх пільг. Самостійне існування (або у союзі з іншими селами) значно погіршить транспортне сполучення. Адже, природно, що Тернопіль, у першу чергу, буде зацікавлений у належному транспортному сполученні з селами своєї громади.

Ліквідація сільського «феодалізму»

Ці аргументи неодноразово наводять прості люди своїм «місцевим князькам», які, навпаки, намагаються зірвати об’єднання з Тернополем. Адже об’єднання села з Тернополем може зруйнувати так званий «сільський феодалізм». Місцеві депутати сільських рад тримають депутатський мандат десятиліттями. Вони займаються тим, що лобіюють земельні та інші питання своїх родичів та добрих знайомих, які за них постійно голосують. У наших селах, такий «феодалізм» давно замінив Закон. Хто не має родича у сільській раді, той не вирішить своє питання.

Віра Сотник

 

 

Президент України Петро Порошенко приїде на Тернопільщину на прощу до Зарваниці

У Тернополі пожежа у п’ятиповерховому будинку