Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополянка розповіла, чому чоловікам варто бути на пологах дружини

Леся Дерень – персональна помічниця у пологах. У світі давно практикують партнерство доули під час пологів, бо чоловіки буває, що відмовляються бути присутніми при народженні дитини, часто через страх і незнання. Проте підтримка батька дуже важлива. У Тернополі 75% пар обирають партнерські пологи, проте, якщо ж з якихось причин чоловік не може бути з роділлею, то його місце може зайняти доула – професійно-підготовлена людина, з медичною освітою, знанням психології.

Леся Дерень – єдина доула у Тернополі. Нині вона поділиться із читачами «Галасу» секретами успішних партнерських пологів.
-У чому перевага партнерських пологів?
-Перевага партнерських пологів вже неодноразово доведена науково і практично.
Жінка, яка відчуває, що потребує підтримки в цей трепетний момент, має її отримати. Коли роділля почувається захищеною, спокійною і впевненою, то пологи, зазвичай, проходять з легшими відчуттями і приємними спогадами. Створити такі умови – задача партнера.
Це дуже важливо бачити розуміючий погляд, відчувати ніжний дотик, стискати сильну руку, коли ти того потребуєш. Таймінг перейм, розтерти поперек, підтримати на фітболі, подихати разом на переймі, знайти зручне положення на потузі, сказати: «Ти зможеш! Ти гарно справляєшся!» – це ще не повний список справ для партнера.
Такий щасливий момент як поява Вашого малюка буде ще неодноразово згадуватися Вами і батьком дитини, це дуже зближує сім’ю!
– Як партнерові правильно підтримувати роділлю?
-Завжди наголошую, що роль партнера – дуже важлива. І водночас нелегка, тому що тривала в часі і вимагає неабияких фізичних і моральних сил.
Для того, щоб партнер зміг допомогти в пологах, я вважаю, що дуже важливим аспектом спільного успіху є в першу чергу власний внутрішній стан. Якщо партнер випромінює впевненість, віру – підтримка буде хороша. Щоб цього досягти, бажано, щоб пара пройшла підготовку до партнерських пологів, обговорили важливі деталі, знайшли взаєморозуміння в всіх питаннях стосовно пологів.
-Хто може бути присутнім, якщо чоловік не може, або й не хоче бути на пологах?
-Тепер якщо чоловік не може чи не хоче бути присутнім на пологах, жінка має змогу обрати інший варіант підтримки – маму, подругу, професійну помічницю – доулу. Головне, щоб роділля довіряла партнеру, була впевнена, що їй зможуть допомогти! Важливо, щоб партнер не боявся процесу, не панікував, бо це буде шкодою для майбутньої мами. Тому дуже відповідально підходьте до вибору помічника.
-Чи може доула адекватно допомагати жінці? Вона ж не її родич?
-Мені дуже подобається професія доули. До кожних родів підходиш індивідуально, тому що кожна жінка – це окремий Всесвіт! І в кожних родах я стараюся для жінки принести для неї максимум допомоги, оскільки знаю, що вона зараз відчуває і стараюся відчути, що їй зараз найпотрібніше!
-Чого навчаєте на заняттях для майбутніх мамусь?
-На заняттях з підготовки майбутніх матусів і татусів покроково розглядаємо питання, що стосуються фізіології та психології пологів – які зміни відбуваються з жінкою під час пологів, що вона може відчувати в цей час, як може допомогти собі й малюку пройти цей шлях. Важливо, щоб жінка вірила в себе, навчилася дослухатися до внутрішніх підказок. Практикуємося природнім методам знеболення, обговорюємо можливі побоювання жінки, важливі моменти раннього догляду за немовлям.

-Чи реально народити без болю? Як?
-Рівень болю в пологах залежить від кількох факторів: больовий поріг жінки, її емоційний стан.
Важливо, щоб жінка не боялася, вміла розслаблятися. Розуміла, що дискомфортні відчуття в пологах – це не сигнал лиха, а заклик до певних її дій. Якщо роділля позитивно налаштована, не блокує страхом (адреналіном) природніх знеболюючих, які дані їй природою (ендорфіни, опіати), то пологи пройдуть з меншими больовими відчуттями. В цьому питанні роль партнера є також значною.
Як активність матері під час вагітності впливає на здоров’я малюка? Як народити здорову дитину?
-Активність під час вагітності є важливим фактором успішних пологів. Маю на увазі фізіологічну вагітність, коли стан мами і дитини дозволяє цю активність!
Здорове харчування, прогулянки пішки на свіжому повітрі, улюблені заняття – все це має приносити мамі хороший настрій, який є гарним фоном для здорової вагітності!
-Яка роль доули у підготовці до пологів і спілкуванні з матір’ю опісля?
-Доула – це помічниця в пологах. Вона перебуває з жінкою на всьому протязі пологів і 2 години після народження малюка. Звісно наше знайомство проходить ще під час вагітності. Адже жінка і я маємо відчути, що ми «на одній хвилі», що наші погляди схожі, що зможемо працювати разом. Ми проходимо заняття по підготовці до пологів. Де ми вчимося можливим тактикам дихання, ефективній потузі, розглядаємо можливі зручні положення в пологах. Наголошую, щоб в пологах жінка прислухалася до власних інстинктів.
Обов’язково обговорюємо межі моєї професії – тобто, що я не втручаюся в медичний процес пологів – це поле діяльності лікаря. Я, як сертифікована доула дотримуюся етичних норм спілкування з медперсоналом і конфіденційності. Після пологів наше спілкування продовжується – допомагаю порадами по догляду за дитиною, налагодження грудного годування. Це дуже відповідальний і нелегкий час, де мама потребує допомоги і підтримки!
-Скільки коштує така послуга у Тернополі і чи багато жінок уже скористалися нею?
-Послуга супроводу в пологах в Тернополі коштує 2000грн. Хочу сказати, що зараз більше жінок вже знають про дану послугу і користуються нею.Також багато пар бажають підготуватися з доулою до партнерських пологів. Дуже добре коли пара задає багато запитань, тато, освоївши прийоми з диханням чи масажем швидше, допомагає матусі, пояснює їй. Це дуже позитивно!
-Дякую за цікаві відповіді!

Запитувала Наталія Червак

Тернопільщина кличе гостей на Данилову гору

Тернопільську студію манікюру оштрафували на 722 тис. грн за неоформлених працівників