Ось уже два тижні на Тернопільщині температура повітря коливається в районі 20 градусів, а отже, пора садити картоплю, оскільки найкраще вона розвивається у прогрітому ґрунті.
Умілі городники кажуть, аби картопля швидко проросла її потрібно правильно підготувати: за два тижні до посадки винести з погребу, щоб подихала. Або заховати у теплий, прогрітий пісок на горищі. Коли бульба пустить «очка» – її можна висаджувати.
Житель села Зарудечка, Збаразького району Олег Ковальчук щороку збирає щедрий врожай картоплі, навіть, коли в інших господарів вона родить «недуже».
– Весь секрет у розрахунках і посадці, – пояснює чоловік. – Між рядками, де ростиме картопля, має бути не менше 1 метра відстані, щоб рослина мала куди пускати коріння, бо саме на ньому формуються бульби. «Зерно» треба класти на відстані 35 см один від одного. Якщо у чорнозем, то на глибину 10-15 см, а якщо пісок – то можна й на 20-25.
Олег Ковальчук завжди прораховує, скільки урожаю він має зібрати восени. Це допомагає визначити, скільки насіння варто підготувати навесні.
– Підшукав той метод в Інтернеті і так воно десь і виходить, – каже господар. – На 1 сотці може бути до 12 грядок, у кожному по 40 картоплин у 2 рядки, тобто разом 480 штук, тобто стільки повинно бути кущів картоплі. Кожен кущ в середньому може вродити 1,1 кг картоплі, враховуючи ймовірні втрати. У результаті зберемо 528 кг картоплі. Це приблизно 11 мішків.
Важливо надати належної уваги й підживленню землі, адже на пісному ґрунті картопля буде маленькою, як горіхи. А також все залежить і від сорту «насіння».
Втім, посадка картоплі приносить не абияку потіху справжнім господарям. Саме за цим заняттям проведуть вихідні більшість жителів Тернопільщини.
Світлана Дяченко
This website uses cookies.