Сьогодні грибний сезон у розпалі. Проте, скільки людей не попереджай, а випадків отруєння, а інколи й смерті, повністю уникнути не вдається.
Для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.
Пам’ятайте, що гриби та страви з них – це не їжа для дітей. Категорично забороняється годувати дітей віком до трьох років грибами. Не рекомендується використовувати в харчуванні дітей віком до шести років страви з дикорослих грибів.
Ще раз нагадуємо основні правила, якими слід керуватися любителям грибного «полювання»:
- Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.
- Грибів, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.
- Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби, а також частинки грибів. Гриби слід збирати цілими, щоб чітко бачити їх морфологічні ознаки.
- Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, сміттєзвалищ.
- Не вживайте грибів в сирому вигляді.
- Перед вживанням обов’язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці.
- Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох разів) протягом 30 хвилин.
- Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше як добу.
- Не годуйте грибними стравами малолітніх дітей, хворих з захворюваннями травної системи, осіб похилого віку.
- Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що може викликати ботулізм.
- Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.
- Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
- Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
- Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
- Залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння. В інших країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають гриби у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях промисловим методом.