Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Грибний сезон у розпалі – поради для “чайників”

Сьогодні грибний сезон у розпалі. Проте, скільки людей не попереджай, а випадків отруєння, а інколи й смерті, повністю уникнути не вдається. 

Для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.

Пам’ятайте, що гриби та страви з них – це не їжа для дітей. Категорично забороняється годувати дітей віком до трьох років грибами. Не рекомендується використовувати в харчуванні дітей віком до шести років страви з дикорослих грибів.

Ще раз нагадуємо основні правила, якими слід керуватися любителям грибного «полювання»:

  1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.
  2. Грибів, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.
  3. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби, а також частинки грибів. Гриби слід збирати цілими, щоб чітко бачити їх морфологічні ознаки.
  4. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, сміттєзвалищ.
  5. Не вживайте грибів в сирому вигляді.
  6. Перед вживанням обов’язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці.
  7. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох разів) протягом 30 хвилин.
  8. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше як добу.
  9. Не годуйте грибними стравами малолітніх дітей, хворих з захворюваннями травної системи, осіб похилого віку.
  10. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що може викликати ботулізм.
  11. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.
  12. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  • Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
  • Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
  • Залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння. В інших країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають гриби у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях промисловим методом.

Тернополяни платитимуть за опалення під’їздів

В мережі опублікували момент вибуху в Києві (ФОТО, ВІДЕО)