Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі буде найбільший аераційний фонтан в Україні

На сьогодні в Тернополі відкрили лише частину аераційного фонтану. Знаходиться він поблизу озера – на набережній. 

Наприкінці серпня у місті відкрили половину фонтану протяжністю 122 метри. Ця частина фонтану має 206 форсунок, струмінь води з кожної приблизно 9 метрів довжиною та висотою – майже 4 метри.

Окрім естетичної, водограй виконує ще й екологічну функцію. Встановлення такого аераційного водограю обійшлось місту у майже півтора мільйона гривень. І це лише перша черга.

– Наразі ми встановлюємо ще 120 м фонтану з боку острівка «Чайка», – каже начальник управління ЖКГ Олег Соколовський. – Це буде найдовший аераційний фонтан в Україні. Думаємо провести фонтан аж до дамби, але поки що це тільки в планах.

У соцсмережах тернополяни почали скаржитись, що фонтан лиє не в сторону ставу, а на Набережну. В управлінні ЖКГ зазначають, що не через несправність, а через вітер.

– За кілька днів роботи водограю, рибалки вже встигли пошкодити форсунки, сідаючи на них та стаючи ногами, – каже начальник управління ЖКГ Олег Соколовський. – Їх одразу зремонтували. Після цього рибалки ставляться до фонтану більш обережно, і вже там не сідають. На зиму форсунки закриють спеціальними антивандальними заглушками.

Чи виконуватиме свою функцію аераційний фонтан буде видно на наступний рік, каже пан Олег. На даний час чотири насоси на різних рівнях качають по 500 кубів води щогодини, насичуючи її киснем, і таким чином запобігаючи цвітінню водойми. Фонтан – це 3-й крок з 7-ми по очищенню Тернопільського ставу.

Юлія Нікітіна

Жителька Тернопільщини стала керівником хору в Лондоні

На Гусятинщині чоловік обікрав рідню