Замок Єжи Чартковського – перлина Чортківщини

Одним із найстаріших замків Тернопільщини є замок-фортеця Єжи Чартковского, який зараз знаходиться в одному із районів однойменного міста.

Чортківський замок

Історія замку починається ще з XIV століття. Тоді, після здобуття містом магдебурзького права, розпочинається перебудова укріплень із пісковику.

У 1610 році Станіслав Гольський провів повну реконструкцію замку, спорудивши ренесансний палац з аркадними галереями та ряд господарських прибудов.

Легенда гласить, що у ті часи від замку до Більча-Золотого тягнулися підземні ходи, які були дієвими аж до початку 1920-х років.

У 1648 році Чортківський замок став епіцентром діяльності Богдана Хмельницького. Саме тут знаходилися козацькі полки Максима Кривоноса.

Опісля замок майже повністю зруйнували напади татарсько-турецьких військ. Лише з 1699 року Потоцькі мали змогу приступити до розбудови фортеці знову.

На сьогодні Чортківський замок зберігся майже повністю. З вигляду це неправильний чотирикутник із баштами та великими стінами, які слугували для захисту.

Потрапити всередину може кожен охочий. Власне прогулянка (без екскурсовода) безкоштовна.

Добратися з Тернополя можна рейсовим автобусом або електричкою. Кожен із видів транспорту курсує щогодини. Дорога займе від півтори (мікроавтобусом) до трьох годин (електричкою). Вартість проїзду в одному напрямку становитиме від 15 до 35 грн (при наявності пенсійного або студентського квитка для електротранспорту) та від 36 до 55 гривень за квиток на автобус.

Христина СЛОТА

Христина Слота

This website uses cookies.