Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Замок Єжи Чартковського – перлина Чортківщини

Чортківський замок

Одним із найстаріших замків Тернопільщини є замок-фортеця Єжи Чартковского, який зараз знаходиться в одному із районів однойменного міста.

Чортківський замок

Історія замку починається ще з XIV століття. Тоді, після здобуття містом магдебурзького права, розпочинається перебудова укріплень із пісковику.

У 1610 році Станіслав Гольський провів повну реконструкцію замку, спорудивши ренесансний палац з аркадними галереями та ряд господарських прибудов.

Легенда гласить, що у ті часи від замку до Більча-Золотого тягнулися підземні ходи, які були дієвими аж до початку 1920-х років.

У 1648 році Чортківський замок став епіцентром діяльності Богдана Хмельницького. Саме тут знаходилися козацькі полки Максима Кривоноса.

Опісля замок майже повністю зруйнували напади татарсько-турецьких військ. Лише з 1699 року Потоцькі мали змогу приступити до розбудови фортеці знову.

На сьогодні Чортківський замок зберігся майже повністю. З вигляду це неправильний чотирикутник із баштами та великими стінами, які слугували для захисту.

Потрапити всередину може кожен охочий. Власне прогулянка (без екскурсовода) безкоштовна.

Добратися з Тернополя можна рейсовим автобусом або електричкою. Кожен із видів транспорту курсує щогодини. Дорога займе від півтори (мікроавтобусом) до трьох годин (електричкою). Вартість проїзду в одному напрямку становитиме від 15 до 35 грн (при наявності пенсійного або студентського квитка для електротранспорту) та від 36 до 55 гривень за квиток на автобус.

Христина СЛОТА

У поліції назвали дві версії розбійного нападу на екс-голову Тернопільської облради

У Тернополі патрульні влаштували погоню за автомобілем, який причетний до аварії (ФОТО)