Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Майно 80-ти найвищих посадовців Тернопільщини порахують громадські активісти

З 1 вересня і до 30 жовтня держслужбовці України, які займають керівні посади в органах самоврядування, мають подати електронні декларації.

img_0114Відповідність минулорічних паперових декларацій посадовців Тернопільщини до теперішніх електронних досліджують 12 громадських організацій області, які нещодавно об’єдналися у антикорупційну коаліцію «Чесна влада-багата Держава».

«На всеукраїнському рівні проект моніторингу декларацій чиновників підтримується Програмою розвитку ООН. Адже в Україні 700 000 чиновників і промоніторити таку кількість декларацій будь-якому органу нереально», – зазначила голова коаліції у Тернопільській області Ольга Мазаєва.

Громадські активісти кажуть, взялися за моніторинг декларацій, оскільки цьогорічні правки Закону України «Про запобігання корупції» накладають значно більшу відповідальність на чиновників, якщо вони кривитимуть душею у такому документі, як декларація.

А це штраф від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, громадські роботи від 150 до 240 годин, або позбавлення волі на 2 роки із позбавленням права обіймати певні посади упродовж 3 років і все, якщо чиновники навмисне не подадуть електронну декларацію. Окрім того, кримінальна відповідальність для посадовців передбачена, якщо вказане у декларації майно насправді оцінюється на більш як 250 мінімальних зарплат.

«Уже на першому етапі роботи ми виявили, що не усі органи державної влади виставляють декларації на своїх сайтах. Наприклад, в голови Збаразької райдержадміністрації остання декларація за 2014 рік, а в Монастирській і Козівській райдержадміністраціях взагалі відсутні декларації керівників і заступників. Найгірша ситуація з районними радами, в них або немає сайтів, або інформація на сайтах дуже скупа і також декларації відсутні. Фактично із 17-ти районів у 8-ми відсутні декларації або відсутні сайти районних рад», – розповів голова Товариства дружби Тернопіль-Тирасполь Іван Марчук.

Аналізуючи декларації посадовців, громадські активісти створюють моніторингову мережу. Тож до участі у проекті запрошують усіх, хто не є державними службовцями та представниками політичних партій.

Також активісти просять надсилати інформацію про невідповідність стилю життя посадовців та вказаному у деклараціях на електронну скриньку: zdajchinovnika@gmail.com

Результати моніторингу декларацій активісти оприлюднять у грудні. А потім візьмуться за декларації інших посадовців. Адже з 1 січня їх подаватиме решта держслужбовців, які не обіймають керівні посади.

Світлана ВАСИЛИШИН

Скільки коштують заняття з репетитором у Тернополі?

На Тернопільщині старенький чоловік потрапив під вантажний поїзд