Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернопільські аграрії не мають грошей, щоб зібрати урожай 2016

Таку думку висловив координатор Ради сільськогосподарських виробників області Геннадій Яворський

жниваЩе з 1998 року в Україні діяв спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість, завдяки якому аграрії сплачували фіксований податок 0,45% з вартості землі замість ПДВ. Тобто зекономлені кошти підприємці зберігали на спецрахунках і використовували для потреб власного виробництва.

Хоч напряму держава не підтримувала сільське господарство, яке для економіки нашої країни є основним показником стабільності, все ж спецрежим дозволяв підприємствам діяти і розвиватися.

Однак, з початком 2016 року, фіксований податок для сільгоспвиробників відмінили на вимогу Міжнародного валютного фонду. Зі змінами Податкового кодексу для цих підприємств запровадили диференційовану систему дії спецрежимів за видами сільськогосподарського виробництва. Наприклад, виробники зернових і технічних культур тепер перераховують до держбюджету 85% з суми ПДВ і тільки 15% – на спецрахунки, а підприємці, які займаються тваринництвом – лише 20% ПДВ, тоді як решту можуть залишати на спецрахунках.

Тож втрата пільг, які роками забезпечувала держава, призведе до того, що малі підприємства Тернопілля можуть розоритися, або зникнути у «тіні». На противагу деяким підприємствам доведеться максимально звільнити працівників, розповів координатор Ради сільгоспвиробників Геннадій Яворський.

«Ми проводили багато протестних акцій і минулого року, перед прийняттям такого рішення Верховною Радою, і цього року. Але й зараз ми не маємо інформації чи народні депутати нас підтримають і повернуть стару систему оподаткування. Ресурси фінансові у кожному господарстві, в результаті такої дії зменшуються, вимиваються обігові кошти. На початку цього року весняна посівна компанія проводилася ще більш-менш успішно, з огляду на те що ресурси для посівної сформували ще у минулому році, але як вирішити проблему з фінансування жнивної компанії у малих господарствах поки що думають. Звичайно, оптимізують виробництва і скоротять витрати».

Відомо, що сьогодні, для продовження надання кредитів Україні, у Міжнародному валютному фонді від нашої держави вимагають повного скасування спецрежиму оподаткування сільгоспвиробництв уже у 2017 році.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

На Тернопільщині два райони взагалі не продають товарів за кордон

Жителька Теребовлі внаслідок пожежі потрапила у реанімацію