Еліна Паращук родом із міста Борщів. Навчалася у Тернополі. Спершу у школі, далі закінчила Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського. Рідні Еліни медики: мама – неонатолог, тато і брат – анестезіологи. Тож, коли постало питання, куди вступати на навчання, все було вирішено швидко. У 2007 році вступила на фармацевтичний факультет. Опісля – на інтернатуру. Паралельно викладала студентам медичного коледжу. З 2017 року Еліна Анатоліївна працює у Тернопільському національному медичному університеті на кафедрі фармакогнозії з медичною ботанікою.
Жінка перебуває у декретній відпустці, однак продовжує кілька годин на тиждень працювати зі студентами, викладаючи їм нутриціологію і вступ у фармацію, – пише “Сільський господар”.
– Еліно Анатоліївно, нині мало не кожен фітнес-тренер називає себе нутриціологом, даючи ті чи інші поради. Чи варто довіряти цим людям, та й зрештою, хто такі нутриціологи?
– Нутриціологія – це наука про харчування. Вона вивчає харчові продукти, як вони взаємодіють між собою, і як впливають на організм. Метою нутриціолога є допомогти людині покращити здоров’я за допомогою збалансованого харчування і правильних харчових звичок. Нутриціологи можуть отримати освіту як на базі вишів, так і пройшовши спеціальні курси.
Щодо довіри «фахівцям» із соцмереж. Насправді, часто фітнес-тренери стають нутриціологами і навпаки. Проводять марафони схуднення, продають спеціальні дієти по кількасот гривень. Я противник цього. Адже до кожної людини повинен бути індивідуальний підхід. Тому, перед тим, як довіритися спеціалісту, промоніторте інформацію, поцікавтеся його освітою, відгуками, адже це ваше здоров’я.
– Тепер поговорімо про «золоті» правила здорового харчування.
– Здорове харчування забезпечує організм всіма необхідними поживними речовинами. Це збалансоване поєднання білків, жирів і вуглеводів, різноманітних вітамінів, мікро- та макроелементів.
Раціон повинен включати правильні пропорції: білки (20% від загальної кількості калорій), жири (30%), вуглеводи (50%).
Важливо споживати достатню кількість клітковини, яка допомагає налагоджувати роботу кишківника. Зокрема овочі, фрукти, цільнозернові продукти, бобові.
Важливо обмежувати споживання цукру і солі, надмірна кількість яких провокують масу захворювань, затримують воду в організмі.
Важливо пам’ятати про водний баланс в організмі. Люди, які хочуть нормалізувати обмінні процеси в організмі, схуднути, повинні випивати півтора-два літра води на добу. Корисно починати день зі склянки теплої води, іноді додавши до неї мед, сік лимона, куркуму чи імбир. Ключове – в міру. В ідеалі – пити чисту негазовану воду.
Важливою є регулярність вживання їжі. Повинні бути збалансованими сніданок, обід і вечеря. Між ними має бути 4–5 годин перерви. Вечеря повинна бути за дві години до сну.
– Магазинні прилавки переповнені різноманітними смаколиками, солодкими газованими напоями тощо. Тож як при оцьому різноманітті привчити дитину до здорового харчування?
– Здорове відношення до їжі закладає мама, коли вводить в раціон малюка перший прикорм. Важливо у перший рік життя познайомити дитину зі ста продуктами, щоб вона знала їх смак і надалі мала право вибору.
Згідно із рекомендаціями ВООЗ, дітям не рекомендовано вживати цукор до трьох років. Для дорослих кількість цукру за день не повинна перевищувати 25–30 грамів. Враховуємо й те, що цукор міститься практично в усіх продуктах, тому не варто його давати додатково. У газованих напоях, соках міститься дуже багато цукру, тож добре подумайте, перед тим, як купити їх малюку.
– Еліно Анатоліївно, розкажіть нашим читачам про основні правила та принципи схуднення.
– Нещодавно почула цікаву репліку: «Для того, щоб схуднути, потрібно їсти». Згідна із цим на всі 100%. У людини, яка худне, повинні бути повноцінні сніданок, обід і вечеря. Організм людини, яка відчуває голод, їсть недостатньо, відчуває стрес і загрозу, тому всі поживні речовини відкладає в жири, робить запас, адже завтра може бути голодним, а звідки тоді брати енергію. Тому почуття голоду – перший ворог схуднення.
Якщо людина хоче схуднути, їй необхідно рахувати калорії, зокрема знизити їх кількість на 20%. Це 200–300 кілокалорій, які містяться в одному яблуку чи двох цукерках.
На сніданок ми їмо жири, білки і вуглеводи, на обід – жири і білки, на вечерю – білки. А ще, щоб не зірватися, пам’ятайте про правило «20 на 80». 80% – це здорове збалансоване харчування, 20% – продукти, які ми любимо, але їх варто обмежувати.
Не може оминути питання фізичної активності. Люди, які активні, багато ходять, займаються певними видами спорту, або ж матусі у декреті, які багато гуляють у парках із дітьми швидше приводять тіло у форму. А ще, що важливо, фізична активність дуже добре допомагає боротися зі стресом, який провокує переїдання та вироблення гормону кортизол.
Важливо запастися терпінням і маленькими кроками йти до результату.
– Харчування холодної пори року – це…
– Харчування повинне забезпечити наш організм енергією, підтримувати імунну систему і допомагати зігріти наше тіло холодної пори. Осінньо-зимового періоду важливо включати в раціон продукти, багаті на вітаміни, мікро- та макро- елементи, корисні жири, які підвищуватимуть стійкість до захворювань і підтримувати баланс поживних речовин у нашому організмі.
Це тепла і калорійна їжа, наприклад, супи, бульйони, рагу, печені овочі. Корисними є сезонні продукти, фрукти й овочі багаті на вітамін С. Незамінними є корисні жири, білкові продукти. Важливо холодної пори року додавати в раціон спеції, зокрема імбир, куркуму, корицю, часник і перець тощо. Вони не лише мають гарний смак, а й зігрівальні, імунностимулювальні властивості.
– Пані Еліно, але ж здорово харчуватися – це дорого, як бути із цим?
– Готова сперечатися. Насправді, раціонально і здорово харчуватися дешево. Все, що нам потрібно – прописувати наше меню на два дні. Одне зауваження – ніколи не ходіть у магазини голодними! Купуйте тільки те, що є у списку, не більше. Ми дуже часто витрачаємо кошти на ті продукти, які не їмо. Їжте корисне у міру та будьте здорові!
Зоряна ДЕРКАЧ