Родина Ясенчуків із Тернопільщини вирощує золотий шафран

Вирощуванням золотого шафрану вже близько п’яти років займається родина Ясенчуків із села Ридодуби на Тернопільщині. Унікальну спецію господарі посадили на 15-ти сотках власного городу і намагаються популяризувати цей продукт як в Україні, так і за кордоном.

Про унікальність золотого шафрану та особливості його вирощування “Терену” розповів Віталій Ясенчук.

Ідею почати вирощувати золотий шафран ми підхопили в інтернеті, коли побачили як його в Україну завезли чоловіки з Херсону. Ми шукали їх різними методами, сконтактувались та поїхали до них повчитись цій справі. А вже за рік купили у них перший свій матеріал та почали самі вирощувати цю спецію. Ми знали про її існування, але ніколи не пробували, тому й захотіли відкривати щось нове та незвичне, – каже Віталій Ясенчук.

Родина Ясенчуків взялася вирощувати золотий шафран близько пʼяти років тому
Золотий шафран – це спеція, яку широко використовують у кулінарії та медицині. У догляді вона теж не є вибагливою, адже це гірська квітка, яка не боїться холодів й може рости навіть в камінні.

У нас була така цікава історія. Ми залишили цибулини золотого шафрану у ящиках, і вони почали рости, навіть без ґрунту. Потім навіть квіти з цього ящика зібрали, – каже господар.

На сезон збору одна людина витрачає 450 годин

Однак, попри нескладний догляд, збір спеції — це досить довгий та багатогранний процес. Збір урожаю припадає орієнтовно на жовтень.

Вранці ми збираємо квіти, потім до вечора перебираємо їх, — тобто вибираємо тичинки червоні — саме вони є спецією. Обов’язково в той самий день їх необхідно посушити, адже від цього залежить якість спеції. Процес сушіння триває від вечора до другої-третьої години ночі. І так кожного дня протягом місяця. Згідно з нашими підрахунками, в цьому році було затрачено орієнтовно 450 годин на сезон збору для однієї людини, – розповідає Віталій Ясенчук.

Із зібраних квітів вибирають червоні тичинки — саме вони є спецією

Цінується ця спеція досить дорого, адже потрібно докласти чимало зусиль у її вирощуванні. Ціна за грам шафрану 5-7 доларів. Свій шафран Віталій Ясенчук продає в Україні і за кордоном.

Шафран досить важко посадити, адже потрібно садити його на глибину 15 см у землю. Це все робиться вручну квадратно-гніздовим методом, – каже господар.

Має унікальний смак, який важко з чимось порівняти

Який на смак золотий шафран, описати важко, каже Віталій Ясенчук, адже до цього не відчував такого смаку від інших спецій.

Багатьом людям шафран пахне йодом, однак я не знаю, який він має до нього стосунок. Загалом у різних стравах він смакує по-різному. Наприклад, у м’ясі по одному, у запеченій рибі вже по-іншому, а чай взагалі матиме інший смак. Це унікальна спеція, а квіти дають ще й цікаве блакитне забарвлення, якщо зварити із них чай, — розповідає Віталій Ясенчук.

Суміш меду з шафраном допомагає лікувати горло

Також господарі готують суміш меду з шафраном, яка допомагає лікувати горло. Свій шафран Віталій Ясенчук в Україні та у маленьких відсотках за кордоном. Каже, наразі цей продукт у нас не дуже популярний, адже про нього мало знають. Тому потрібно розповідати про цю спецію та намагатись розвивати її в Україні.

Бойко Роман

This website uses cookies.