Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Родина Ясенчуків із Тернопільщини вирощує золотий шафран

Фото надані Віталієм Ясенчуком

Вирощуванням золотого шафрану вже близько п’яти років займається родина Ясенчуків із села Ридодуби на Тернопільщині. Унікальну спецію господарі посадили на 15-ти сотках власного городу і намагаються популяризувати цей продукт як в Україні, так і за кордоном.

Про унікальність золотого шафрану та особливості його вирощування “Терену” розповів Віталій Ясенчук.

Ідею почати вирощувати золотий шафран ми підхопили в інтернеті, коли побачили як його в Україну завезли чоловіки з Херсону. Ми шукали їх різними методами, сконтактувались та поїхали до них повчитись цій справі. А вже за рік купили у них перший свій матеріал та почали самі вирощувати цю спецію. Ми знали про її існування, але ніколи не пробували, тому й захотіли відкривати щось нове та незвичне, – каже Віталій Ясенчук.

Родина Ясенчуків взялася вирощувати золотий шафран близько пʼяти років тому
Золотий шафран – це спеція, яку широко використовують у кулінарії та медицині. У догляді вона теж не є вибагливою, адже це гірська квітка, яка не боїться холодів й може рости навіть в камінні.

У нас була така цікава історія. Ми залишили цибулини золотого шафрану у ящиках, і вони почали рости, навіть без ґрунту. Потім навіть квіти з цього ящика зібрали, – каже господар.

На сезон збору одна людина витрачає 450 годин

Однак, попри нескладний догляд, збір спеції — це досить довгий та багатогранний процес. Збір урожаю припадає орієнтовно на жовтень.

Вранці ми збираємо квіти, потім до вечора перебираємо їх, — тобто вибираємо тичинки червоні — саме вони є спецією. Обов’язково в той самий день їх необхідно посушити, адже від цього залежить якість спеції. Процес сушіння триває від вечора до другої-третьої години ночі. І так кожного дня протягом місяця. Згідно з нашими підрахунками, в цьому році було затрачено орієнтовно 450 годин на сезон збору для однієї людини, – розповідає Віталій Ясенчук.

Із зібраних квітів вибирають червоні тичинки — саме вони є спецією

Цінується ця спеція досить дорого, адже потрібно докласти чимало зусиль у її вирощуванні. Ціна за грам шафрану 5-7 доларів. Свій шафран Віталій Ясенчук продає в Україні і за кордоном.

Шафран досить важко посадити, адже потрібно садити його на глибину 15 см у землю. Це все робиться вручну квадратно-гніздовим методом, – каже господар.

Має унікальний смак, який важко з чимось порівняти

Який на смак золотий шафран, описати важко, каже Віталій Ясенчук, адже до цього не відчував такого смаку від інших спецій.

Багатьом людям шафран пахне йодом, однак я не знаю, який він має до нього стосунок. Загалом у різних стравах він смакує по-різному. Наприклад, у м’ясі по одному, у запеченій рибі вже по-іншому, а чай взагалі матиме інший смак. Це унікальна спеція, а квіти дають ще й цікаве блакитне забарвлення, якщо зварити із них чай, — розповідає Віталій Ясенчук.

Суміш меду з шафраном допомагає лікувати горло

Також господарі готують суміш меду з шафраном, яка допомагає лікувати горло. Свій шафран Віталій Ясенчук в Україні та у маленьких відсотках за кордоном. Каже, наразі цей продукт у нас не дуже популярний, адже про нього мало знають. Тому потрібно розповідати про цю спецію та намагатись розвивати її в Україні.

За два дні уже близько 40 тисяч українців отримали відстрочку в Резерв+

Обзивали дітей "скотами" та забороняли плакати: шокуючі результати перевірки спецшколи на Тернопільщині

Обзивали дітей “скотами” та забороняли плакати: шокуючі результати перевірки спецшколи на Тернопільщині