Подружжя Назар та Оля Палагнюки із Тернопільщини вирощує 20 сортів органічного батату.
Назар та Оля Палагнюк із селища Товсте на Тернопільщині два роки тому створили сімейну органічну ферму “Ecobatat”. Вирощують батат різних сортів та розсаду з нього. До того ж фермери створили власний асортимент страв з нього: панкейки, млинці, мафіни, торти, різні варіанти обжарювання, батат фрі, начинка до пиріжків, котлети, брауні, млинці, печибататво, пудинги та багато іншого.
За освітою Оля – еколог, тому як ніхто знає про вплив сучасного сільського господарства на ґрунти і здоров’я людей. Тому вони вирішили не використовувати жодної хімії у своїй справі та дотримуватися виключно принципів органічного землеробства.
Про це ідеться на офіційній сторінці фермерів у Фейсбук.
«Найголовнішою ознакою того, коли треба садити батат є температура ґрунту, вона має бути не менше 16 градусів і вдень, і вночі. Зазвичай, це кінець травня-початок червня», — діляться фермери.
За словами господині Олі, ще одним важливим моментом є відсутність загрози зворотних заморозків. Навіть найменший холод – це стрес для батату, тож він може і не загинути, але вже не дати врожаю або дати мінімум.