У Залізцях відреставрували 200-річну скульптуру святого Роха

У Залізцях на Тернопільщині встановили відреставровану скульптуру святого Роха, датовану 1795 роком.

Про це повідомив директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин. Реставраційні роботи проводили фахівці у Львові.

«Історія тривалістю майже в три роки щодо реставрації скульптури святого Роха 1795 року в містечку Залізці (Заложці) підійшла до фінішу! У 2021-ому році з моєї ініціативи були здійснені домовленості з Instytut Polonika щодо реставрації кількох скульптур на території Залозецької громади. Але війна внесла свої корективи… І все ж таки процес реставрації запустили у 2023-ому році. Тоді між Залозецькою територіальною громадою за підтримки голови Андрій Нога і за посередництвом Залозецького краєзнавчого музею. Zaliztsi Museum of Local Lore та із фондом Instytut Polonika був підписаний договір щодо реставрації скульптури Роха. Того ж року скульптуру було перевезено у майстерню в м. Львів на реставрацію. І ось нещодавно було її повернуто вже у відреставрованому вигляді на її історичне місце. Вже на місці спеціалістами відремонтовано та реставровано високий постамент, а після встановлення самої скульптури – законсервовану цілісну композицію спеціальними розчинами, які вбережуть в майбутньому її від атмосферних опадів, солей, та моху. Попереду ще роботи із лікування трьохсотлітніх лип, до яких будуть залученні дендрологи, що залікують трухляві щілини дерев і дадуть липам прожити ще не одну сотню років, – розповів у Фейсбуці Василь Ільчишин.

Святого Роха (1295 – 16 серпня 1327) вважають захисником від пошестей і чуми. Перший в незалежній Україні пам’ятник покровителю інфекційних хворих і рятівнику від епідемій встановили 11 червня 2019-го року в Тернополі біля інфекційного відділення міської комунальної лікарні швидкої допомоги. Найдавніша на Тернопільщині збережена скульптура святого Роха була встановлена в містечку Залізці на Зборівщині. «Скульптура є унікальною, вона залишилася добре збереженою, витримавши випробування часом, природними та історичними буревіями. Водночас, ця робота невідомого автора, виконана в стилі бароко, заслуговує на високу оцінку як майстерний витвір монументального мистецтва», – повідомляє Тернопільський обласний центр охорони пам’яток культурної спадщини.

.

Бойко Роман

This website uses cookies.