У Тернополі суттєве перевищення рівня хлору у повітрі: що робити

У Тернополі та околицях зафіксовано перевищення рівня хлору в повітрі в 4-10 разів після загоряння резервуара з паливом, що сталося вночі 20 серпня внаслідок атаки ворожого дрона.

Жителів міста та сусідніх сіл закликають залишатися вдома.

Фахівці Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб виявили підвищений рівень хлору в 7 із 10 контрольних точок. Хлор, який виділяється при згорянні нафтових продуктів, є особливо небезпечним, оскільки він важчий за повітря і осідає в низовинах. Після початкового підйому з димом, ці хімічні сполуки починають осідати, збільшуючи свою концентрацію, пояснила головна санітарна лікарка Тернопільщини Оксана Чайчук.

«При нормі 0,1 міліграма на кубічний метр, ми маємо перевищення від 0,4 до 1,01 міліграма на кубічний метр, що становить перевищення в 4-10 разів», – зазначила Чайчук.

Жителям рекомендується обмежити перебування на відкритому повітрі, залишатися в закритих приміщеннях, закривши вентиляційні отвори. При появі запаху диму, вікна та двері слід завісити мокрими простирадлами або тканиною, щоб запобігти проникненню хлору. Батькам радять забрати дітей із дитячих садочків, а керівництву дошкільних закладів – тримати дітей всередині з закритими вікнами та дверима.

Окрім того, містянам рекомендується уникати перебування біля водойм і басейнів, оскільки хлор осідає в низовинах і при взаємодії з водою утворює небезпечні сполуки соляної кислоти.

 

Віталій Чемерис

This website uses cookies.