Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Повербанк з… електронних цигарок. Юнак із Тернопільщини здивував винаходом

15-річний винахідник Богдан Різник із Кременця переробляє вживані речі у нові сучасні пристрої.

Богдан Різник навчається у ліцеї ім. Уласа Самчука. Апсайклінгом (процес перетворення відходів на щось корисне) хлопець почав займатися понад пʼять років тому. Зацікавився, що буде, якщо зʼєднати кілька дротів до двигунця, так пішло-поїхало… Першим виробом була бормашинка. Коли механізм запрацював, юний майстер захопився цим хобі, – розповідає Kremenets.City.

Виготовив різноманітні іграшки – підйомний кран із систем для крапельниць, розбирав машинки на радіокеруванні, які втратили вигляд і вдихав у них нове життя. Зі старої мишки до компʼютера зробив ігрове кермо для ПК (персонального комп’ютера), з деревʼяних брусків і резинок – арбалет, із пластикових пляшок і двигунчиків від іграшок – портативні вентилятори. Тоді ж хлопець опанував свої перші інструменти – паяльник і кусачки. Паяти навчився сам. Нині досвідчений майстер використовує уже різні види паяльників, паяльний фен, а ще опанував спосіб контактного точкового зварювання.

Ідеї шукає в інтернеті. Багато читає, вчиться, збирає інформацію й конструює щось своє. Каже «для цього заняття важливі знання математики й фізики». А ще дуже допомагає англійська мова, оскільки чимало інформації є на іноземних ресурсах.

Юний винахідник зізнається, що до девʼятого класу не було таких виробів, якими міг би пишатися. А коли прогнозували блекаут, почав майструвати різні потрібні дрібниці для дому. «Тоді зʼявився мій саморобний «павербанк», який виготовив із використаних одноразових електронних сигарет. З цим виробом був у Малій Академії наук. З практичною роботою у цій галузі я був один. Щодо технічних характеристик, то powerbank розрахований на 20000 mAh без швидкої зарядки. Заряду вистачає надовго, а вага і габарити відносно невеликі – поміститься у кишеню. Собівартість такого пристрою була 700–750 грн», – каже Богдан.

Цьогоріч юний майстер вирішив зробити власний електросамокат із підручних матеріалів і вживаних гаджетів. Хлопець каже, що вийшло набагато дешевше, ніж купувати готовий. «Багато чого використав із того, що було вдома, а робочий механізм взяв із вживаного гіроскутера, який придбав в інтернеті. Від нього взяв два мотор-колеса, акумулятор і плату.

– Але цього акумулятора вистачає лише на 5 кілометрів, тож заміню на потужніший, – поділився хлопець. – Зі старих труб разом із татом зварили корпус. Дещо зробив із дерева, щоб вага була менша. Собівартість такого самоката приблизно 1500 гривень. А щоб скласти його, потрібен майже тиждень».

У майбутньому Богдан мріє займатись улюбленою справою професійно, тож уже почав обирати вищий навчальний заклад, у який вступатиме після ліцею.

Апсайклінг – це не лише процес перетворення відходів на щось корисне і красиве, а й новий погляд на наше співіснування із навколишнім середовищем. Цей напрям надихає не лише створювати, а й дбати про навколишнє середовище, змінюючи наші споживчі звички. Цим хобі активно цікавиться сучасна молодь, яка прагне не лише вигадувати щось цікаве, надавати речам друге життя, а й позбуватися від сміття, у якому потроху тоне планета.

Євгенія ПЕРЕСКОКОВА

На Донеччині загинув стрілець Петрук Петро з Тернопільщини

На Донеччині загинув стрілець Петрук Петро з Тернопільщини (ФОТО)

Волонтерка з Тернопільщини отримала благословення від Папи Римського