Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Навчання по суботах і довгі зимові канікули: яким буде навчальний рік у Тернополі

Яким буде навчальний рік у Тернополі
Новий навчальний рік у Тернополі. Фото ілюстративне з відкритих джерел

2 вересня у школах  Тернополя стартує новий 2024/2025 навчальний рік. Журналісти поспілкувалися з керівництвом освіти Тернополя, директорами місцевих шкіл і дізналися, на що розраховувати школярам.

Станом на 12 серпня, цього року у школах здобуватимуть освіту 30 075 дітей, серед яких місцеві та переселенці. Щодо першокласників, то заклади прийматимуть 2 504 нових учнів. Про це журналістам повідомила начальниця відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум, повідомляє “20 хвилини”

Раніше начальниця управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк наголошувала, кожен заклад має самостійно визначитися з формою навчання для своїх учнів. Проте, до осінніх канікул діти навчатимуться шість днів на тиждень, відпрацювання сім субот наперед дозволить зробити довші канікули взимку у випадку блекаутів чи негоди.

Що кажуть у школах

Чи готові школи Тернополя до нового 2024/2025 навчального року, за якою формою діти отримуватимуть знання, коли сядуть за парти, чи розраховувати їм на святкування Першого дзвоника? Журналісти «20 хвилин» звернулися до керівників освітніх закладів.

Для опитування ми обрали школу №10, №14 імені Богдана Лепкого та №28. Про готовність кожної розкажемо окремо.

Школа №10

Освітній заклад розпочинає роботу з першого вересня. Зі слів директора Андрія Газилишина, вони чекають на 627 учнів, з них 54 першокласники.

— Ми вирішили, що першого вересня проведемо урочистий захід, а вже другого – діти сідають за парти і починають навчатися. Не варто розтягувати, бо поки на вулиці тепло, є світло, діти відпочили за три місяці. Та і багато матеріалу мають вивчити. Ми також плануємо навчатися у суботу, треба використовувати кожну можливість, бо ніхто не знає, яка буде зима, — каже пан Андрій.

Вже традиційно школа обирає змішану форму навчання, це все через недостатню кількість місць в укритті.

— Вже кілька років поспіль працюємо за напрацьованою схемою – паралельні класи ходитимуть до школи через день. Тобто, у понеділок 7-А йде до школи, а 7-Б займається онлайн. У вівторок навпаки. Такий графік плануємо застосовувати виключно для середньої та старшої шкіл, молодші навчатимуться очно. Підлаштовуємося під наші умови та можливості. Для нас важливо, щоб під час повітряної тривоги діти перебували в укритті, щоб всім вистачало місця, — розповів Андрій Газилишин.

Школа №14 імені Богдана Лепкого

З другого вересня школа відкриє двері для 1020 учнів, серед яких 85 першокласників. Зі слів директорки Оксани Добровольської, святкових лінійок, концертів зі співами та танцями не планують.

— Масових заходів з концертами не буде. Плануємо, що наші 11-класники урочисто зустрічатимуть першокласників. Бо це здебільшого свято для нашої малечі, яка вперше переступає поріг навчального закладу, потрапляє до школи. А ось для учнів 2-10 класів зроблять індивідуальний перший святковий урок «Зустріч зі школою», над цим вже працюють класні керівники. Вважаємо, що цього цілком достатньо, враховуючи воєнний стан в Україні, — розповіла «20 хвилин» Оксана Добровольська.

Станом на 26 серпня, керівництво школи розглядає виключно очний формат навчання. Зі слів директорки Оксани Добровольської, мають велике укриття, де одночасно можуть перебувати понад 1000 людей. Але все ще залежатиме від безпекової ситуації, наявності світла та інтернету.

— Плануємо, що наші учні ходитимуть до школи, навчатимуться у класах, за партами разом з однолітками. Для всіх буде виключно перша зміна, — каже пані Оксана. — Окремо маємо укриття для учнів початкової, середньої та старшої шкіл. Там є стільці, парти, вода, вбиральні, вентиляція, інтернет — загалом все, щоб діти мали змогу пересидіти повітряні тривоги.

Також розглядають такий варіант, що у першому семестрі діти навчатимуться шість днів на тиждень.

— Краще попередити, ніж потім наздоганяти. За роки роботи ми з вчителями помічаємо, що все вивчене у першому семестрі краще запам’ятовується, діти швидше сприймають інформацію. Якщо матимемо розпорядження від засновника закладу, то дослухаємося і будемо працювати більше, аби дати дітям якісніші знання. Бо ніхто не може сказати, що буде зі світлом, опаленням, — додає пані Оксана.

Школа №28

У 2024/2025 навчальному році знання у цій школі здобуватимуть 1350 учнів, з яких 128 першокласників. Та чи планують організовувати для учнів святкову лінійку з концертами, танцями та співами?

— Для першокласників буде свято. Ми разом зі старшокласниками зустрічатимемо їх у вестибюлі школи й організуємо мініпрограму, а вже далі перший святковий урок. Окремо зробимо програму святкову для 11-класників та 10-класників. Для всіх інших класів розробили індивідуальну програму. Можуть бути екскурсії, перегляд фільму чи мультфільму в кінотеатрі, активності, — каже Лілія Вавринів.

Одночасно в укритті школи можуть перебувати 1000 людей, що замало для кількості учнів. Тому адміністрація школи обрала змішану форму навчання. Директорка Лілія Вавринів розповідає про особливості цієї форми та чим відрізняється від інших.

— Загалом навчання триватиме до 16.00. Форма змішана, але всі учні щодня відвідуватимуть школу. Тобто, друга зміна матиме перші уроки-лекції дистанційно, а далі на практичні приходитимуть до навчального закладу. Це переважно стосується 8-11 класи, — додає пані Лілія.

На Тернопільщині 28 серпня не будуть виключати світло: подробиці

На господарці у Василя Новака з Тернопільщини – 14 сімей шиншил

“Герої живі, доки пам’ятаємо їх”. На Тернопільщині спортивні змагання присвятили загиблим воїнам