Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

ІТ-бізнесмен Сергій Токарєв про гендерну рівність у tech-секторі України

Чотири кроки, які допоможуть досягти гендерного балансу в технологічній сфері

Наразі можна спостерігати, як українки все частіше обирають технологічну індустрію для професійного розвитку. Згідно з дослідженням DOU, у 2011 році частка жінок у tech-секторі складала лише 7%, а от у 2020 – вже 20%. Протягом наступних трьох років кількість українок серед працівників індустрії зросла до 24%, але все рівно їх у три рази менше за чоловіків. Про це говорить у колонці для Forbes підприємець та співзасновник інвестиційної групи Roosh Сергій Токарєв.
Бізнесмен додає, що таке зростання є позитивним, оскільки на тенденцію не вплинули навіть пандемія та військова агресія росії. Але він впевнений, що ще потрібно багато зробити, аби ріст був стабільним.

«У 2023 році більшість випускників магістратур зі STEM-напрямків були жінками. Проте важливо не лише давати змогу навчатися, але й забезпечити можливість працювати за спеціальністю», – говорить Сергій Токарєв.

Що гальмує процес досягнення гендерної рівності
Хоча все більше жінок в Україні здобувають освіту у технологічному секторі, говорити про стабільність зростання ще зарано, впевнений ІТ-підприємець. Він наводить низку викликів, які все ще не дозволяють індустрії стати гендерно-збалансованою:

  • Повномасштабна війна. Через вторгнення військ рф близько 4,9 мільйонів українців стали біженцями. Більшість з них – жінки та діти. І цілком зрозуміло, що техфахівчині одразу або з часом почали обирати європейські компанії.
  • Брак часу. Дедалі більше чоловіків вступають до українського війська, щоб захищати країну від нападу росії. Відповідно всі турботи про дітей та побут лягли на жінок. Через це навіть за наявності бажання навчатися у технологічній сфері українкам просто не вистачає часу та сил.
  • Перенасичення кадрами. На ринку більш ніж достатньо фахівців. Навіть якщо жінка здобула освіту, без практики та досвіду вкрай важко знайти підходящу вакансію для джуна.

Чому гендерний баланс у tech-секторі важливий
ІТ-бізнесмен впевнений, що наявність жінок у технологічній галузі може значно покращити результативність у поставлених завданнях і позитивно вплинути на економіку країни.

«Нам у Roosh відомо, що успішнішими є ті компанії, в яких дотримуються гендерного балансу. Міжнародна організація праці провела певні дослідження, яке показало цікавий результат. Компанії з гендерно-збалансованими радами директорів майже на 20% частіше досягають кращих показників у бізнесі. Секрет полягає у співпраці та різноманітності поглядів і досвіду», – говорить Сергій Токарєв.

ІТ-бізнесмен виокремлює кілька кроків, що здатні допомогти залучити українок до tech-сфери:
Важливо знайомити дівчат зі світом технологій через освітні заходи та лекції з експертами галузі;потрібно, аби бізнес допомагав освітнім закладам, наприклад, створюючи програми стажувань та практик;бажано, щоб лекції вели фахівці галузі, які на власному прикладі могли б показати шлях до успіху;крім вміння писати код, дівчата мусять ознайомитися з «м’якими» навичками, як-от менеджмент робочих процесів, критичне мислення та екологічна комунікація.
Сергій Токарєв наполягає, що гендерний баланс потрібен всім, а не лише жінкам. Тому необхідно заохочувати українок вивчати технології та поєднати з цією галуззю своє майбутнє.

У Бахмутському районі загинув Святослав Тишко з Тернопільщини

У Бахмутському районі загинув Святослав Тишко з Тернопільщини (ФОТО)

Якими будуть ціни у вересні?