Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Монастирищині два брати віднайшли дзвін XIIX століття

Фото: Суспільне Тернопіль.

Двоє підлітків у Монастириській громаді викопали на городі церковний дзвін 18 століття та передали до храму в рідному селі Криниця.

Віднайшли цінну знахідку два брати Станіслав і Юрій Данчуки і передали до місцевої церкви Різдва Пресвятої Богородиці, – пише Суспільне. Тернопіль

“Вага дзвона – 21 кілограм, залитий сріблом”, — розповів мешканець села Станіслав Данчук.

Брати розкопали дзвін і взялися шукати в інтернеті інформацію.

Фото: Суспільне Тернопіль.

“Адреналін зашкалював. Потім ми його почистили і сказали священнику, що хочемо віддати до церкви. Думаю, що зробили правильно. Бог нам дасть здоров’я”, — каже Станіслав.

Завідувач відділу історії обласного центру пам’яток культурної спадщини Володимир Салук розповів, що історію дзвону та звідки він у селі, потрібно дослідити. Згідно з переписом населення 1880 року, на цій території проживало лише 10 українців та понад 500 поляків.

“Дзвін дуже давній, але в хорошому стані, трішки зеленувато-бронзовий. За розмірами – середній. На ньому є надпис – “Року Божія 1778”.

Як розповів настоятель храму о. Антон Вербовий, п’ять років тому селяни також знайшли дзвін. Зараз він на дзвіниці біля церкви. Знайдений братами Станіславом і Юрієм дзвін також розмістять у дзвіниці.

Невимовна біль: померла випускниця Тернопільського мистецького коледжу (ФОТО)

У Тернополі подорожчає проїзд у громадському транспорті