Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Маскувальні сітки для танкістів плетуть волонтери з Тернополя

Фото: Суспільне Тернопіль.

Нещодавно у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка волонтери виготовили 25 маскувальних сіток для танкового батальйону однієї з бригад Збройних сил України. Площа покриття — майже тисяча квадратних метрів. 4 липня сітки відправили на фронт.

Про це розповів Суспільному декан історичного факультету, організатор виробництва Володимир Кіцак.

Фото: Суспільне Тернопіль.

“Відправляємо 25 сіток на схід, на танковий батальйон. Це багато, тому що це місячний виробіток нашого факультету. Деколи більше, деколи менше, але – стандартно”.

Маскувальні сітки на історичному факультеті плетуть від 2014-го року. З того часу вже виготовили 5,6 гектара сіток. Це площа приблизно семи з половиною футбольних полів. Волонтерять не лише студенти, а й тернополяни та переселенці. Нині заготовляє матеріали для плетіння маскувальних сіток пенсіонер Володимир Романюк.

Фото: Суспільне Тернопіль.

“Є заготовки бантиків і стрічок. Маю стандарт, за яким їх нарізаю. Студенти і пані Віра плетуть сітки”, – розповідає чоловік.

“Технологія плетіння сітки доволі проста. Можна плести хаотично, а можна за технологією так, щоби все було гарно, симетрично. Беремо в середньому по чотири-п’ять клітинок. Заплітаємо тканину в сітку-основу, чергуючи кольори, щоб не було монотонно. Зав’язуємо тканину на вузол і переплітаємо її через квадратики”, — говорить студент Руслан Березюк.

Заступник командира танкового батальйону ЗСУ Владислав Мазур вдячний волонтерам за підтримку.

“Сітки необхідні для маскування озброєння й техніки, особового складу, укриттів, бліндажів. Вона ховає обриси. Техніка зливається з місцевістю. До того ж, вона має також захисний елемент – може мінімально втримати FPV-дрон чи безпілотний літальний апарат, тому ушкодження будуть меншими”.

 

За перетин кордону тернополянин пропонував “рекордний” хабар – 500 грн

Захищав Україну від початку війни. У Чорткові освятять пам’ятник Герою