Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі в парку Нацвідродження відкрили пам’ятник Джурі (ФОТО)

Курсанти Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою взяли участь у відкритті пам’ятника Джурі, що у парку Національного відродження.

Про це повідомили на сторінці навчального закладу у фейсбуці.

Джу́ра, або чу́ра — так називали в XVI-XVIII століттях зброєносця, учня козацької старшини. Зазвичай джурами були молоді хлопці. Разом із козаками вони ходили в походи, брали участь у боях. Січ для хлопця-джури була справжньою школою козацтва. Крім навчання військовому мистецтву, джури виконували багато іншої роботи – куховарили, доглядали за хворими та пораненими, служили у церкві.

Залізна скульптура постаті Джури складається з великої кількості шматочків чорного заліза. Юний герой, озброєний шаблею та книгою знань – відважний, сильний, натхненний і водночас тендітний, щемливо молодий, відкритий майбутнім випробовуванням…

Проєкт «Джура» задуманий в 2017 році киянином Дмитром Савенком, котрий є його одноосібним меценатом. Метою проєкту є встановлення на теренах багатьох знакових міст України скульптурних образів юного козака-джури, як символу споконвічної сили духу українців, нездоланності та волі до перемоги.

Велика втрата для Тернополя: на війні загинув Павло Бригинець

У Тернополі кілька будинків залишиться без води