Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Господарство на Тернопільщині не використовує штучних добрив та хімікатів

Неподалік Бережан на Тернопільщині працює єдине в Україні підприємство, яке застосовує біодинамічний метод господарювання. Вже упродовж 17 років «Жива земля Потутори» обробляє поля та вирощує ВРХ і при цьому не застосовує штучних добрив та хімікатів. Для підживлення ґрунту використовують гнійний компост, натуральні добрива та добрива з рослин.

Цей метод передбачає застосування спеціальних біодинамічних препаратів, які виготовляються з коров’ячого гною, мінералів та квітів. Біодинамічний ґрунт є «живим». Такий підхід у роботі забезпечує не максимальний врожай, а максимально високу поживну цінність та якість вирощеної та виробленої продукції, – повідомляє Agronews.ua.

«Спочатку ми займалися органікою, – каже директор підприємства «Жива Земля Потупори» Іван Бойко. – Тепер перейшли на біодинаміку. Біодинаміка – сільськогосподарський метод, який полягає в гармонізації процесів сільськогосподарського виробництва з біоритмами природи, максимально використовуючи енергію води, світла, землі та повітря. Усе, що вирощуємо – 100 % органічне та біодинамічне».

Заснував таке господарство Іван Бойко за підтримки асоціації «Жива земля» зі Швейцарії. Вона зараз є засновником господарства. Пан Іван, місцевий житель та викладач Бережанського аграрного вишу, ще у 2000-них роках поїхав у відрядження, познайомився з місцевими фермерами, і у 2007 – спільно створили подібне підприємство в Україні.

«Давно мріяв створити агропідприємство, – зазначає Іван Бойко. – Швейцарці поставили умову: або вирощуємо всю продукцію органічну, в них вона називається біологічною, або ніяку. Я погодився, бо це ж краще для всіх: людей, грунту, навколишнього середовища. Спочатку швейцарські колеги жили в Україні та працювали. Ми допомагали впровадити їхні підходи до бізнесу в нас, на Батьківщині. Тепер господарюємо самі, але за їхньої підтримки та сприяння», – продовжує розмову пан Іван.

350 га земель обробляє «Жива Земля Потутори». Засівають переважно зерновими та бобовими культурами за комбінованою технологією.

«Певний час ми обробляли тільки дисковою бороною, а зараз – поверхнево, а також комбінуємо використання плуга та глибокорозпушувача. Дивимося, що «хоче грунт» і вже обробляємо його системно та комбіновано. Звісно, що ще сіємо сидерати, слідкуємо за сівозміною. Робимо все, що передбачено для органічного та біодинамічного виробництва», – додає Іван Бойко.

Окрім землеробства, тут вирощують ВРХ. Ферма – це 70 корів з народженими телятами. На території є стайні та доїльне приміщення, теплиця, склади та цехи для зберігання, а також приміщення для первинної переробки сировини. Худоба в теплу пору року майже постійно перебуває на вільному випасі. Корів доїтися приводять у спеціально обладнане приміщення.

«У нас замкнутий цикл, – додає керівник. – Слідкуємо як за раціоном тварин, так і молочною продукцією. Дотримуємось всіх санітарних норм та правил».

0,5 га відведено під вирощування пряних трав та квітів. Чаї і трави збираються лише вручну – аби їх не пошкодити та отримати продукт «Преміум гатунку».

«Вирощуванням трав та квітів займається наш стратегічний партнер Крістіна Лібергер, яка зареєстрована як ФОП. Вона – швейцарка. У неї окреме господарство, але на нашій території. Ми дружньо живемо, – посміхається чоловік. – Це в неї більше хобі ніж бізнес. Вона живе цією справою».

Своїм головним завданням «Жива Земля Потутори» вважає відновлення природних процесів у сільському господарстві, а також популяризацію органічного і біодинамічного способів ведення господарства, тому на базі підприємства діє навчальний центр, завдання якого – передати досвід щодо біодинамічного методу господарювання тим, хто цього прагне. Господарство виробляє лише якісну, органічну продукцію, підтверджену органічними сертифікатами.

Назавжди на Тернопільщину повертається Юрій Мазур, який загинув в 2022 році (ФОТО)

Життя захисника Руслана Жаловського з Тернопільщини обірвалося на Харківщині