Рецептом великодньої паски поділився у фейсбуці відомий священник-блогер з Тернопільщини Олексій Філюк.
Що для цього потрібно з інгредієнтів:
- борошно – 1 кг;
- цукор – 350 г;
- сіль – 0,5 ч. л;
- масло вершкове або маргарин – 200 г;
- молоко – 0,5 л;
- дріжджі – 100 грамів;
- яйця – 10 шт;
- родзинки – 200 г;
- один лимон;
- ванільний цукор – 2 пачки.
Приготування:
- У невеликій, але глибокій мисці змішайте 4 столові ложки борошна, дріжджі, столову ложку цукру і небагато теплого молока. Перемішайте, накрийте опару харчовою плівкою. Поставте її у тепле місце без протягів.
- В окремій мисці змішайте десять яєць, цукор, сіль та ретельно збийте міксером (на великій швидкості) до високої білої маси.
- До іншої миски всипте борошно, яке залишилося, яйця із цукром, опару, розтоплене вершкове масло, ванілін та добре все перемішайте ложкою. Коли тісто стане цупким – починайте вимішувати руками на столі.
- Перекладіть тісто до глибокої миски, накрийте харчовою плівкою і поставте підходити приблизно на 1-1,5 години.
- Залийте родзинки окропом, відкиньте на друшляк та просушіть паперовим рушником.
- Коли час минув та тісто підійшло, викладіть його на стіл, висипте в центр просушені родзинки та добре вимісіть тісто, щоб рівномірно розподілити сухофрукти.
- Поділіть ваше тісто на шматки. Їхній розмір буде залежати від розміру форми. Тісто повинно заповнювати форму на третину. Стежте, щоб зверху не залишилось родзинок, адже під час випікання вони будуть пригорати.
- Коли тісто розподілене у форми, накрийте їх харчовою плівкою та поставте у тепле місце без протягів на 15 хвилин.
- Випікайте паски у розігрітій до 180 градусів духовці на 30-35 хвилин.
- Коли паски схолонуть, змастіть їх глазур’ю.