Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Заявив, що не готовий вбивати: на Тернопільщині чоловік проігнорував повістку

Житель Тернопільської області був засуджений до трьох років ув’язнення за ухилення від мобілізації. Чоловік пояснив свою дію тим, що ВЛК визнала його придатним до військової служби, хоча у нього були проблеми зі здоров’ям. Крім того, він зазначив, що морально не готовий до проходження військової служби, не бажає вбивати і не вміє користуватися зброєю.

Міськрайонний суд Тернополя 12 березня 2024 року засудив його згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу. Рішення суду було оприлюднено на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Звідомо, що обвинувачений працював техніком-будівельником на ФОП і раніше не мав судимості. Він неодружений, але має одну неповнолітню дитину.

Цей чоловік не мав права на відстрочку від призову за мобілізацією. Він пройшов військово-лікарську комісію і отримав довідку про придатність 3 червня 2023 року. Того ж дня йому було видано повістку для явки до військової частини для проходження служби у складі Сил оборони України.

Чоловік не з’явився за повісткою. Під час допиту в суді він визнав свою провину. Заявив, що його зупинили на вулиці представники територіальних військкоматів, які доставили його до військкомату для проходження медичного огляду в селищі Підволочиськ. Він стверджує, що медичного огляду адекватно не провели, а лише поставили свої підписи на бланках.

У довідці, за його словами, містилася недостовірна інформація про його стан здоров’я, оскільки він має варикоз, проблеми зі спиною і хронічні захворювання.

Він вважає рішення військово-лікарської комісії неправомірним, але не оскаржував його.

У суді він також заявив, що не готовий служити у війську та вбивати, і не вміє користуватися зброєю. Він просив випробувального терміну, проте суддя не згодився з цим.

Чоловіка суд визнав винним у ухиленні від мобілізації і призначив йому три роки ув’язнення. Рішення суду можна оскаржити.