Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Хто не вірить у перемогу України – йдіть до сповіді!” – глава УГКЦ Святослав Шевчук

9 березня 2024 року під час зустрічі з українською громадою у храмі Святого Юра УГКЦ на Мангеттені у Нью-Йорку глава УГКЦ Святослав Шевчук висловив свою позицію щодо скандальних висловлювань Папи Римського Франциска.

В інтерв’ю швейцарської телерадіокомпанії RSI Папа Франциск сказав: “Думаю, що найсильніший той, хто дивиться на ситуацію, думає про людей і має відвагу білого прапора, і веде переговори. Слово “переговори” – це мужнє слово. Коли ви бачите, що ви переможені, що справи йдуть погано, ви повинні мати мужність вести переговори”.

Такі проросійські висловлювання обурили українців. Спільнота українців вийшла на площу святого Петра в Римі з синьо-жовтими стягами і плакатами, щоб висловити протест.

Тим часом блаженніший Святослав Шевчук у США висловив свою позицію щодо висловлювань Папи:.”Хочу одне сказати від народу з України. Україна зранена, але нескорена! Україна змучена, але вона стоїть і вистоїть! Повірте мені, нікому й на гадку не спадає здатися. Навіть там, де сьогодні ідуть бойові дії. Послухайте наших людей в Херсоні, Запоріжжі, Одесі, Харкові, Сумах! Бо ми знаємо, якщо Україна, не дай, Боже, була б хоча частково завойована – пошириться межа смерті. Всі ви бачили страшні кадри з Бучі. Це був лише вступ. Вони (росіяни – ред.) так хотіли залити кров’ю весь Київ. Якби не мужність наших хлопців і дівчат і дивна сила Божа, яка тоді витала над Києвом, мабуть, сьогодні я б до вас не приїхав”, –

До всіх тих, хто зі скептицизмом дивиться на здатність України вистояти, глава УГКЦ звернувся такими словами:

“Приїдьте в Україну і подивіться! Хто з вас не вірить у перемогу України – йдіть до Сповіді! Бо це означає, що ми мало довіряємо присутньому в тілі українського народу живому Богові”.

Святослав Шевчук прибув до Сполучених Штатів 1 березня. Це перші його відвідини Америки від початку російського повномасштабного вторгнення, – повідомляє Еспресо.

З того часу він вже встиг зустрітися з духівництвом, вірянами й лідерами українських громад у Вашингтоні, Філадельфії, Нью-Йорку. Також проходять зустрічі з американськими чиновниками, дипломатами, політиками й очільниками неурядових організацій. Щоразу керівник Української греко-католицької церкви наголошував на необхідності не припиняти та не зменшувати допомогу США Україні. Чи не найважливішою була аудієнція у спікера Палати представників США Майка Джонсона (Республіканська партія), що займає неоднозначну позицію відносно допомоги Україні у війні з РФ.

“Ми потребуємо вашої допомоги, щоб вижити. Кожного дня ціною затримки допомоги Україні є життя людей, які Росія холоднокровно забирає”, – сказав Джонсону блаженніший Святослав.

При цьому звернув увагу Джонсона на страждання людей в Україні та застеріг від інструменталізації їхнього болю.

“Ми говоримо від імені простих людей і нам дуже болить, коли хтось на тлі нашого болю та страждання грає в політичні ігри”, – заявив предстоятель УГКЦ.

Грабіж на Тернопільщині: 25-річний чоловік пограбував неповнолітнього жителя Хмельниччини

Помер тернопільський освітянин Микола Рейтор