Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Що робити в саду і на городі в лютому: поради тернопільського садівника

Наближається весна, господарі готуються до садово-городніх робіт. Про що варто потурбуватися в лютому кожному дбайливому господарю?

Городні роботи. Щоб перші теплі дні зустріти у всеозброєнні, навідавшись на город, необхідно його проінспектувати. І насамперед подбати про підзимові посіви, а також грядки, де зимують суниці. За відсутності снігового покриву– забезпечте альтернативними укриттями. Крім того, в місцях застою талої води треба прокопати канавки для її відведення, – пише “Сільський господар”.

Перед наближенням весни обов’язково треба перевірити посадковий мате-ріал, зокрема, влаштувати ревізію насіння. Особливо того, яке залишилися від посівів минулого року. Багато з нього (помідори, буряк, огірки, кабачки або дині) можуть успішно зберігатися по 7–8 років і навіть довше. Капуста або редиска – майже 5 років. А насіння моркви, перцю, цибулі чи баклажанів під час зберігання більш як три роки може втратити свої посівні якості. Тож весь посівний матеріал краще відкалібрувати і перевірити на схожість.

Для більшості городників саме в лютому починається новий сезон перших посівів на розсаду. Для вирощування якісної розсади потрібно чітко дотримуватися балансу температури, живлення, поливів і освітлення. Якщо один із компо-нентів порушений, незабезпечений повною мірою, то не чекайте хорошої розсади. Тому зважте свої сили і можливості. Якщо полив і температуру забезпечити нескладно, то із живленням, і особливо з освітленням, можуть виникнути проблеми. У лютому дні ще занадто короткі, а розсаді потрібно як мінімум 14 годин сві-тла, без штучного підсвічування не обійтися. Так що все прорахуйте.

А ще посадіть город у себе в хаті на підвіконні. Так ви отримаєте вітамінну зелень до столу і зможете задовольняти свій потяг до роботи на землі. Адже у квартирі, в будинку можна висіяти й виростити ранні не тільки зелень, а й багато овочевих культур, наприклад, огірки і помідори. А що вже говорити про салати, петрушку, селеру, м’яту та інші зелені культури. А вигонка зеленої цибулі найпростіше з того, що можна запропонувати для городу на підвіконні. Для вирощування в кімнатних умовах підбирайте самозапильні сорти огірків.

Звичайно, якщо вже йдеться про розсаду, лютий – це час пошуку і купівлі потрібного насіння, касет, контейнерів і ґрунтосумішей. Підготуйте ґрунтові суміші для вирощування розсади. Найчастіше використовують такі співвідношення: 1 частина землі, 2 – перегною, 1 – піску. У зимовий час також готують посадкові горщики. Якщо ви самі робите ґрунтосуміші, тоді пам’ятайте, що найбільші во-роги розсади – це грибкові захворювання, комахи-шкідники і бур’яни. А всього цього є в надлишку в компонентах ґрунтосумішей власного виготовлення. Отже, потрібно все ретельно знезаразити. Або за допомогою високої температури (про-парити, пропекти), або полити пестицидами. Пам’ятайте, що розсада дуже ніжна і вразлива.

У лютому треба виконати й інші, не менш важливі роботи. Дбайливі господарі ремонтують відсутній інвентар, купують необхідні органічні й мінеральні добрива, перевіряють поливні пристрої на городі, продовжують збирати місцеві добрива (попіл), купують пестициди для боротьби зі шкідниками й хворобами тощо. В лютому є час зайнятися відновленням і дезінфекцією тари. Необхідно очистити і вимити із хлоркою ящики, піддони, випрати мішки, почистити і пофарбувати інвентар, підготувати плівку для теплиці. Щодо теплиці, треба оглянути її конструкцію на предмет пошкоджень; провести знезараження ґрунту і стін; розпушити ґрунт і знищити всі залишки минулорічних рослин; рясно полити, підготувати до садіння культур.

У лютому (і не тільки) регулярно відвідати підвал чи сховище. Звернути увагу на вологість і температуру, оглянути посадковий матеріал – жоржини, гладіолуси, як зимують саджанці, заготовлені на щеплення живці дерев і на укорінення – чубуки винограду та інжиру, чи не потрібно їх полити. Чого гріха таїти, поливати їх в підвалі взимку випадає не часто, й іноді про це забуваєш. Перевірити також овочі – картоплю, моркву, буряк тощо, закладені на зберігання. Коли у вас багато капусти і ви сумніваєтеся у своїх можливостях її зберегти, заквасьте різними способами. Вам буде забезпечений різноманітний вітамінний салат на кожен день. Перевірте також закладені на зберігання яблука, груші та вживайте заходів проти виникнення хвороб. Якщо далі не буде змоги їх зберігати, зробіть з них заготовки.

А ще для садівника й городника зимова пора є школою навчання й пошуку нових знань. Але не лише цьому. Перегляньте запаси насіння, складіть списки. Намалюйте на папері свій город, поділіть його на ділянки, подумайте, що й де будете сіяти. Всі дані внесіть у зошит. Так легше дотримуватися сівозміни та буде відразу видно як готувати ґрунт до садіння, що й де буде посіяно навесні.

Роботи в саду. Земля готується до весни, і в лютневому саду це теж помітно. Основну увагу варто приділити саме тому, як зимують ваші вихованці, і насамперед це стосується пристовбурових кіл – вони завжди повинні бути утеплені.

Дещо про побілку дерев. Якщо ви білите свої дерева восени і використовуєте звичайний вапняний розчин, імовірно, побілку потрібно освіжити. Адже саме тепер починається цей період, для якого, власне кажучи, і роблять побілку. Вдень починає припікати сонечко, і темна кора дерев нагрівається, в рослини по-чинається рух соку, але вночі знову повертається мороз і рослинні клітини заме-рзають. Такий перепад денних і нічних температур може досягати 20 градусів. Хто це витримає? Ось і утворюються морозобоїни. Тому і побілка, як засіб від надмірного нагрівання стовбурів і гілок вдень, необхідна саме в лютому і на по-чатку березня. Часто після відлиги, з великою кількістю талої води знову починаються морози і рослини покриваються крижаною кіркою, де відчутний брак повітря, відбувається випрівання, адже вона герметично їх запечатує. Лід потрібно акуратно розбивати, намагаючись не пошкодити самі рослини.

Перевірка укриття рослин. Традиційно тривають турботи про затримання снігу (якщо він є), контроль надійності зимових укриттів і боротьба зі шкідниками. Дедалі частішими бувають відлиги. А коли температура наближається до нульової позначки, потрібно подбати про дерева. Тож перевірте як вкриті теплолюбні рослини, чи не проломилися від снігу каркаси, чи не видно мишачих слідів. Якщо ж сніг розтанув, можна трохи розкрити укриття і провітрити рослини, водночас перевіривши чи все з ними гаразд, чи добре вони перезимували. Стосовно винограду. Якщо ви заготовляли восени чубуки винограду, то періодично їх оглядайте. Якщо у вас виноград укривний, надіюся, ви його укрили чи прикопали землею для захисту від приморозків ще восени.

Обрізання дерев і кущів. Це залежить від регіону і погодних умов. Адже поки дерева сплять, цей захід можна виконати успішно. Особливо актуальне його виконання в лютому при аномально теплих зимах: в березні і так багато турбот, а під час різкого початку сокоруху можна не встигнути надати дереву правильну крону. Варто, правда, пам’ятати, що температура при цьому повинна бути не нижче ніж – 5 градусів (а краще плюсова) і день повинен бути ясним, не дощовим. Якщо в лютому таке віконце утворилося – починайте. Якщо ж сумніваєтеся, краще дочекайтеся кінця лютого.

Заготівля живців. Під час таких лютневих обрізань можете підготувати і живці для майбутніх весняних щеплень, а можете й спробувати укорінити їх в теплому приміщенні. Багато культур можуть дати корінці при правильній температурі (+24–+26°С) і наявності додаткового підсвічування – троянди, декоративні кущі. До речі, вже наприкінці лютого і настає час ставити їх на укорінення. Адже для утворення початків корінців потрібен приблизно один місяць, і ще один мі-сяць живець повинен розвивати коріння в контейнері з ґрунтовою сумішшю. А приблизно до 10 травня він повинен бути готовий до садіння у ґрунт просто неба.

Лютий – саме час для успішного проведення пересадження «сплячих» дерев і кущів, які переносять її найменш болісно. А ще роботи в саду в лютому бажано доповнити спорудою кількох пташиних будиночків. Коли в них оселяться пернаті, у вас буде менше клопоту у боротьбі зі шкідниками.

Загалом, шановні городники і садівники, ви зрозуміли: у лютому роботи багато, незабаром весна, а вона не чекатиме.

Григорій ЖУК
м. Тернопіль

У маршрутці заперечував збройну агресію росії проти України. Тернополянину оголосили підозру

Вдова загиблого Героя з Тернопільщини народила двійну в день народження чоловіка