Бурбон — різновид віскі, який виготовляють в Америці. За довгу історію існування він став невіддільним інгредієнтом коктейльної культури. Його багатогранність робить смак та аромат напоїв більш складним та об’ємним. Він відмінно поєднується з ягідними, цитрусовими та пряними відтінками.
Культові коктейлі, які роблять на основі бурбона: Whiskey Sour, Old Fashioned, Manhattan, Kentucky Mule та багато інших. Дізнаємося рецепти відомих, а також авторських коктейлів, тим паче, що приготувати їх зможе будь-хто, а невисокі ціни на віскі в Україні дозволять багато експериментувати.
Kentucky Mule
Бурбон додає міксу цікавих димних нот і додаткову пряність. Для еталонної подачі та ефектного вигляду необхідно придбати мідний кухоль. Інгредієнти:
- бурбон — 60 мл;
- імбирне пиво — 120 мл;
- сік лайма — 15 мл;
- лід;
- скибка лайма для прикрашання.
Приготування:
- Всі інгредієнти змішайте в шейкері та пропустіть через стрейнер у склянку з льодом.
- Прикрасьте скибкою лайма.
Revolver
Кавовий твіст на Manhattan на початку 2000-х вигадав бармен Джон Сантер з Bruno’s у Сан-Франциско. Для рецепта краще використати бурбон категорії High rye, але підійде і гарний житній віскі з асортименту maudau.com.ua. Кавовий лікер додає міксу глибини, а бітер — свіжості цитрусових. Особливого аромату додасть сік цедри, пропущений через вогонь. Інгредієнти:
- бурбон — 60 мл;
- кавовий лікер — 15 мл;
- Triple Sec — 2 краплі;
- лід;
- цедра апельсина;
- сірники.
Приготування:
- У глечику для змішування з льодом з’єднайте бурбон та лікери. Потім перелийте в охолоджений коктейльний келих.
- Очистіть апельсин від цедри. Запаліть над коктейлем сірник і бризкайте на нього шкіркою так, щоб сік пройшов через вогонь і потрапив на коктейль.
- Готовий мікс перед поданням прикрасьте скрученою цедрою.
New York Sour
Нескладний сауер із червоним вином вражає не лише своїм виглядом. До кислого смаку в основі додаються фруктові відтінки вина у верхньому шарі. Пряний та джемовий каліфорнійський зінфандель із витримкою в американському дубі — найкращий вибір для цього коктейлю. Інгредієнти:
- бурбон — 60 мл;
- сухе червоне вино — 15 мл;
- лимонний сік — 30 мл;
- цукровий сироп — 20 мл;
- яєчний білок — 1 шт.;
- лід.
Приготування:
- Віскі, сік лимона, сироп і білок добре змішайте в шейкері, яйце має утворити піну. Потім перелийте у склянку з льодом.
- Обережно по барній ложці влийте червоне вино, щоб воно сформувало верхній шар.
Ці рецепти нескладно буде повторити вдома навіть новачку, але їхній вражаючий вигляд та нестандартна подача зроблять ціле шоу. А ви отримаєте звання професійного міксолога. Для приготування вибирайте віскі з витримкою до 2–3 років, старші сорти краще вживати в чистому вигляді, щоб відчути палітру смаку та аромату.