Тернопільська “Просвіта” відзначила 155-річницю від дня заснування

Урочиста академія, приурочена 155-літтю товариства «Просвіта» в Україні, відбулася 19 грудня в Українському домі «Перемога».

Стартували урочини ярмарком народних умільців і майстерками від просвітян і майстрів народних художніх промислів.

Відтак відбулося урочисте відкриття виставки відомої художниці, просвітянки Наталії Басараб «Їхні очі дивляться в душу…». В експозиції – понад три десятка портретів військовослужбовців, які тримають над Україною небо. Виставка постійно поповнюватиметься.

До ювілею товариства, що було праматір’ю усіх українських організацій, «Укрпошта» випустила ексклюзивну марку, а Асоціація філателістів України – конверт, зі зображенням першого голови Тернопільської філії «Просвіта» Володимира Лучаківського та одного з ініціаторів створення «Просвіти» о. Степана Качали.

Участь у підписанні та спецпогашенні марок й конверта поштовим штемпелем з перевідною датою «Файне місто» взяли представники влади.

«Представники «Просвіти» були в авангарді боротьби за українську державність, – наголосив Володимир Болєщук, вітаючи просвітян з ювілеєм. – У час, коли українські землі входили до складу іноземних держав, було важливо зберегти свою культуру, не розчинитися, а бути окремою національною одиницею. Поява «Просвіти» у 1868 році в значній мірі дозволила впоратись із цим завданням. Це організація, яка пробудила український дух, нагадала нашу історію».

З нагоди 155-річчя «Просвіти» в Україні Володимир Болєщук відзначив почесного голову ТМО ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка Дарію Чубату почесною відзнакою Тернопільської обласної ради «За заслуги перед Тернопільщиною» імені Ярослава Стецька та нагородив почесними грамотами й подяками активних просвітян.

Від імені всіх просвітян краю очільники міського та обласного об’єднань товариства вручили Тернопільській обласній раді подяку за надійну підтримку, активну співпрацю на просвітянській ниві та популяризацію національних цінностей.

До слова, у Державному архіві Тернопільської області та в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї від 7 грудня діють виставки, приурочені діяльності «Просвіти».

Марта Краузе

This website uses cookies.