Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Історична подія: у Миколаївський Собор в Кременці повернулась українська церква

Символічно, у день Святого Миколая-Чудотворця у Миколаївському соборі в Кременці лунає молитва українською мовою. Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив перший заступник голови Тернопільської облради Володимир Болєщук.

«Спільно з депутатами Тернопільської обласної ради та керівництвом Тернопільської обласної військової адміністрації у День Збройних Сил України помолилися за наших Захисників і Захисниць у Миколаївському Соборі в Кременці. Сьогодні тут вперше за довгі роки правиться Служба Божа українською мовою, а служать її священники справжньої Української Церкви. У День Святого Чудотворця наші молитви і побажання спільні для всіх – просимо Перемоги у війні з московським агресором і процвітання нашій Україні», – пише Володимир Болєщук.

Нагадаємо, ще 8 лютого цього року закінчився термін договору безоплатного користування приміщеннями Миколаївського собору з келіями «Свято-Миколаївською релігійною громадою УПЦ МП міста Кременець». Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник, як визначений державою балансоутримувач цієї пам’ятки, у законний спосіб звернувся до цієї «релігійної громади» з вимогою повернути Миколаївський собор державі. Однак так званий «настоятель громади» категорично відмовлявся повертати державі пам’ятку архітектури національного значення. Незаконне користування майном держави з боку «громади УПЦ МП» тривало донедавна, незважаючи на рішення судів на користь заповідника. Справа дійшла до виконавчого провадження.

30 листопада правоохоронні органи вжили заходів щодо витребування з незаконного володіння УПЦ мп Миколаївського собору в місці Кременці.

Забезпечуючи виконання судового рішення, правоохоронці повернули Свято-Миколаївський Собор в державну власність.

Скульптурі святого Миколая на Тернопільщині – майже 100 років

На Тернопільщині харків’янин торгував зброєю та вибуховими матеріалами (ФОТО)