Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

HTML/CSS: перші кроки до професії. Що повинен знати Junior Frontend developer?

Всесвіт розробки умовно ділиться на frontend та back-end. Важко сказати, що вигідніше чи більш затребувано, але точно потрібно обирати заняття собі до душі. Загальна різниця в тому, що бекенд працює з даними на серверах, а фронтенд відповідає за те, як з сайтом або аппкою буде взаємодіяти користувач. Щоб вивчити frontend потрібно почати з основ, до яких входить JavaScript, CSS та HTML. Вони є фундаментальними в світі розробки.

Що таке верстка HTML CSS

Коли мова йде про верстку, зазвичай мають на увазі упорядочення сторінок. Вона включає в себе розміщення тексту, зображень, відео, графіки та інших елементів на сторінці, а також встановлення їхнього вигляду та розташування за допомогою мов розмітки, таких як HTML, та мов стилів, наприклад CSS. За допомогою верстки структурують контент таким чином, щоб веб-сторінка була привабливою, зручною для використання та ефективно відображалася на різних пристроях та екранах.

Для роботи верстальнику потрібні знання:

  • HTML, або HyperText Markup Language, який служить для організації будови веб-сторінок через розмітку. Ця мова дозволяє встановлювати різноманітні елементи, такі як заголовки, абзаци, зображення та гіперпосилання, за допомогою тегів.
  • CSS, або Cascading Style Sheets використовується для надання стилю та оформлення веб-сторінок, які створені за допомогою HTML. CSS контролює зовнішній вигляд елементів: колір, розмір, шрифт, відступи тощо. Володіючи CSS, можна змінювати зовнішній вигляд сторінки, не змінюючи її структуру.

Щоб почати працювати з версткою, потрібно вивчати HTML для початківців. Навчання HTML не займає багато часу, оскільки мова має простий синтаксис. Але воно потрібне всім, хто планує бути:

  • верстальником;
  • розробником;
  • дизайнером.

Також HTML база потрібна маркетологам, контент-менеджерам, SEO-спеціалістам. Верстальщикам необхідне більш глибоке вивчення HTML CSS, адже верстка включає в себе:

  • Створення структури HTML. Розмітка сторінки виконується за допомогою HTML-тегів. Вони які позначають різні частини контенту (заголовки, абзаци, списки, зображення, тощо).
  • Оформлення за допомогою CSS. Використання CSS потрібне для задання стилів, кольорів, шрифтів, вирівнювання елементів, оформлення фонів тощо.

Також важливою частиною роботи є адаптація сайту до різних пристроїв, щоб веб-сторінка виглядала добре на різних пристроях (комп’ютерах, планшетах, мобільних телефонах).

HTML програмування фронтенд

Верстка HTML та CSS потрібна front-end розробникам — спеціалістам, які займаються розробкою користувацького інтерфейсу. Завдяки навичкам в HTML, розробники створює функціональний та цікавий інтерфейси, які інтерактивно взаємодіють з користувачами. Верстка є одним з напрямків фронтенду.

Junior Frontend-розробник повинен мати базові знання з HTML, CSS і JavaScript. Опанувати їх допоможуть https://prjctr.com/course/html-css-course Projector. Навчання HTML та CSS з нуля підходить для початківців та дає не тільки базові знання, а й професійні навички, необхідні в верстці та інших напрямках фронтенду. Курс по CSS та HTML включає усі аспекти створення користувацького інтерфейсу та навчає основам роботи в графічних редакторах. Курс містить не тільки детальні HTML та CSS tutorial, а й багато практичних занять, які охоплюють всі сфери, що має знати Junior Frontend.

Опанувавши базу CSS та HTML розробник зможе надалі легко вивчити UX/UI дизайн, розібратись в принципах популярних феймфорків та бібліотек, освоїти програмування на JavaScript. Це дозволить йому швидко підняти свій рівень з Junior Frontend до бажаного рівня.

FAQ 

У чому різниця між верстальником та Фронтендом?

Верстальник відповідає за створення макету веб-сторінки або інтерфейсу, він перетворює дизайнерський макет у код. Верстальники працюють з HTML, CSS та іноді з базовим JavaScript для створення візуальної структури сторінки. Фронтенд-розробник має ширши обов’язки:

  • працює з веб-додатками;
  • розробляє функціональність сторінок;
  • взаємодіє з користувачем через скрипти;
  • розробляє анімації;
  • використовує різноманітні фреймворки та бібліотеки для цього.

Основна різниця полягає у фокусі роботи: верстальник сфокусований на створенні макетів та їх візуальній структурі, фронтенд-розробник — на розробці функціональності та взаємодії.

Що складніше опанувати: Фронтенд чи Бекенд?

Обидва напрямки веб-розробки мають свої задачі та складнощі. Фронтенд зосереджений на тому, як користувач бачить і взаємодіє з веб-сайтом або додатком. Він вимагає глибокого розуміння різноманітних технологій, що швидко змінюються, таких як HTML, CSS, та JavaScript, а також фреймворків та бібліотек. Бекенд зосереджений на логіці та обробці даних, а це вимагає розуміння баз даних, серверних мов програмування, безпеки та оптимізації серверів. Обидва напрямки вимагають певної експертизи, знань та умінь.

Що повинен знати Junior frontend у 2024 році?

Junior фронтенд-розробник повинен мати розуміння основ HTML, CSS і JavaScript, їх структуру та базові можливості. Важливо мати уявлення про роботу з різними браузерами та розуміння основних концепцій респонсивного дизайну для адаптивності веб-сторінок до різних пристроїв. Для успішної кар’єри на початковому етапі також важливо розуміти основи використання фреймворків або бібліотек, таких як React, Vue або Angular, для побудови більш складних інтерфейсів.

Скільки потрібно вчитися на верстальника?

Для освоєння основ верстки (HTML, CSS) і отримання базових навичок знадобитися кілька місяців регулярного навчання. Опанувати базу HTML, CSS за 3 місяці пропонує Projector. Щоб вивчити всі різноманітні інструменти, фреймворки і технології, може знадобитися більше часу — від кількох місяців до року.

Відкрити рахунок онлайн для ФОП та юридичних осіб можна зручно в Укргазбанку

Пожежа в Будинку правосуддя: поліцейські Тернополя встановлюють причину загоряння