Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі обговорили розвиток громад і територій в умовах воєнного стану

У понеділок, 20 листопада, відбулось засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у Тернопільській області, участь у якому взяли представники Уряду, керівництво Тернопільської обласної військової адміністрації та обласної ради, голови територіальних громад області.

«Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України в Тернопільській області відбувся вперше у змішаному режимі: офлайн та онлайн. Це майданчик для спілкування органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади та правоохоронних структур, який створений для обміну думками та вирішення проблемних питань. Сьогодні голови територіальних громад мали змогу поставити конкретні питання до представників Кабінету Міністрів України, а урядовці сприятимуть вирішенню озвучених проблемних питань від керівників громад області. Важливим питанням було захист об’єктів критичної інфраструктури, особливо у період опалювального сезону. Минулого року була важка зима. Країна вже має певний досвід і кожна область готується до швидкого реагування на екстрені ситуації», – наголосив начальник Тернопільської ОВА Володимир Труш.

Під час Конгресу обговорили важливі питання розвитку громад і територій в умовах воєнного стану, а саме: економічний розвиток області, надання медичної допомоги, зокрема, реабілітаційної допомоги військовим, формування безпечного середовища в закладах освіти, доступний державний сервіс в громадах, підтримку релокованого бізнесу, перерозподіл освітньої субвенції, фінансування протипожежної безпеки в школах та соціальний захист ветеранів і родин загиблих захисників, розвиток агропромислового комплексу тощо.

Перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук підкреслив, що тема розвитку громад під час воєнного стану – актуальна, як ніколи, адже саме перед громадами постав новий виклик – збалансувати свої бюджети та підставити плече Державному бюджету, перед яким з’являються нові виклики, спричинені російською агресією.

«Вiйнa в Україні не лише змінила все, але й змусила нас зупинити багато процесів і реформ, які вдалося реалізувати до повномасштабного вторгнення. Однією з таких реформ стала реформа децентралізації, яка вважається однією з найуспішніших за понад три десятки років незалежності України. Саме завдяки їй, органи місцевого самоврядування отримали додаткові повноваження і фінансові ресурси, які дали відчутний поштовх розвитковим процесам на рівні громад. Але всі ми розуміємо, що сьогодні реалії інші і для нас пріоритетом номер ОДИН є максимальна підтримка наших Захисників і Захисниць! Ми просто зобов’язані щодня і щогодини робити все можливе, щоб створювати для них можливості захищати нашу землю та знищувати вopoга. Ми, як представники органів місцевого самоврядування, повинні дбати про економічний розвиток громад та відповідно регіонів. Бо це робочі місця, це додана вартість, це достойна заробітна плата, це податки у бюджети всіх рівнів і це внесок у нашу Перемогу. Ми маємо підтримувати бізнес, маємо шукати міжнародних партнерів та іноземні інвестиції у нашу економіку. Ми просто мусимо зайнятись глибшими економічними процесами. До цього я закликаю і далі буду закликати всіх голів громад Тернопільської області», – сказав Володимир Болєщук.

Керівники громад запевняють, що такі заходи сприяють двосторонньому діалогу між органами місцевого самоврядування і виконавчою владою та сприяють швидшому вирішенню проблемних питань.

«Такий захід – дуже важливий для кожної громади, – переконаний Козівський селищний голова Сергій Добалюк . – Ми повинні розуміти, яким буде 2024 рік при формуванні бюджету, що очікувати сьогодні від влади, які передбачені програми для підтримки військовослужбовців, соціальних верств населення, які будуть інвестиції тощо, тому що це вкрай важливо для економіки і відповідно розвитку громад».

 

Чорний день для Чортківського краю: на війні загинули молоді Герої (ФОТО)

Уже є новий графік відключення світла на Тернопільщині