Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

«Миколаївський собор у Кременці має належати Україні», — депутати Тернопільської обласної ради

У ці хвилини триває сесія Тернопільської обласної ради. Депутати розпочали свою роботу з важливого рішення — підтримали і скерували звернення до Управління Служби безпеки України в Тернопільській області, Головного управління Національної поліції в Тернопільській області та Західного міжрегіонального Управління Міністерства юстиції про вжиття невідкладних заходів щодо повернення державі споруд Миколаївського собору в місті Кременці з незаконного користування московського патріархату.

«Сподіваємось, що втручання правоохоронних органів відновить справедливість і приміщення Собору будуть належати Українській державі або справжній Українській Церкві. Більше того, переконаний, що цей крок дасть неймовірний поштовх процесу декомунізації та деколонізації, який ми теж сьогодні розглядатимемо і, впевнений, приймемо одностайно», —
— прокоментував перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук.

Як відомо, ще 8 лютого цього року закінчився термін договору безоплатного користування приміщеннями Миколаївського собору з келіями «Свято-Миколаївською релігійною громадою УПЦ МП міста Кременець», Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник, як визначений державою балансоутримувач цієї пам’ятки, у законний спосіб звернувся до цієї «релігійної громади» з вимогою повернути Миколаївський собор державі. Однак так званий «настоятель громади» категорично відмовляється повертати державі пам’ятку архітектури національного значення. Незаконне користування майном держави з боку «громади УПЦ МП» триває донині, незважаючи на рішення судів на користь заповідника. Справа дійшла до виконавчого провадження. Крім того, частину пам’ятки, а саме — келії Миколаївського собору, використовує регентське відділення Почаївської духовної семінарії УПЦ, з якою договори користування взагалі не укладалися.

На “Канаді” п’яний водій на Audi протаранив Citroen (ФОТО)

Тернопільщина позбудеться символів комуністичного режиму